Hoppa till huvudinnehåll

Ville, Tara och Jesper om EU-valet

"Det viktigaste valet någonsin"

Ville, Tara och Jesper föddes år 1995, samma år som Finland blev medlem i Europeiska Unionen. Förra EU-valet var spännande - då fick de som Finlands första "generation EU" rösta för första gången.

Den här gången känns EU-valet som ett ödesval för alla tre.

 

De fem senaste åren har öppnat Ville Arponens, Tara Junkers och Jesper Carlssons ögon för EU:s makt över stora och små frågor.

Beslut som fattas inom unionen kan påverka både klimatförändring och flyktingkatastrofer, men också slutsumman på vår mobiltelefonräkning efter en utlandsresa.

 

Före juni 2017 var det extra viktigt för Ville och andra EU-medborgare att stänga av mobildata innan man reste till ett annat land. Annars kunde man få en saftig mobiltelefonräkning efter resan.

Tack vare ett EU-beslut slopades dataroamingavgiften inom EU den 15 juni 2017. Idag är dataroaming upp till 96 procent billigare än år 2012.

 

Under de gångna fem åren har världspolitiken skakats om en hel del. Jesper har parallellt med sina studier i statsvetenskap och praktik i EU-parlamentet följt med utvecklingen.

Bland annat ryska aggressioner, kriget i Mellanöstern och migrationskrisen har tvingat beslutsfattare att ta ställning till stora frågor.

Det har satt perspektiv på vilka frågor han betonar idag, fem år senare.

- Gränsöverskridande samarbete med att bekämpa organiserad brottslighet och samarbete i säkerhets- och försvarsfrågor - det behövs. Och det behövs mera än åländsk vårfågeljakt, säger Jesper med ett brett leende.

Han syftar på sin kommentar i Yles intervju inför EU-valet 2014, där han såg vårfågeljakten som en av de centrala frågorna.

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

Europavalet, tidslinje
Europavalet, tidslinje EU-valet 2019

 

Möjligheterna att studera och bo i ett annat EU-land har varit avgörande för Tara Junkers studier och karriär. Som sextonåring var hon utbyteselev i Tyskland och fick bland annat rösta efter att i tre år ha bott i landet.

Efter studenten har hon avlagt sin kandidatexamen i konstvetenskap vid Uppsala universitet i Sverige och fortsätter nu sina magisterstudier där. Hon har också startat två egna företag som hon driver.

- Att EU upprätthåller de här rättigheterna man har som EU-medborgare, det är jätteviktigt. Vi tar dem för givet men de är inte en självklarhet, säger Tara.

 

Ville Arponen börjar närma sig slutet på sina klasslärarstudier i Vasa och har också under det senaste året arbetat som lärare vid Katarinaskolan i Karis.

Han tar upp slopandet av sommar- och vintertid inom EU på ett pedagogiskt sätt.

- Det visar ju att demokratin också fungerar inom EU och påverkar oss i Finland. Man ska inte se EU bara som något negativt, det kan också vara positivt.

Europaparlamentet godkände i mars förslaget om att sluta med tidsomställningarna.

Ursprungligen kom idén till kommissionen och därifrån till parlamentet efter önskemål från allmänheten och vissa EU-länder, däribland Finland.

För Ville är det ett välkommet beslut.

- I och med att vi lever i en värld där vi är tillgängliga dygnet runt, så tycker jag att det nu är hög tid att slopa vridandet av klockorna.

 

Alla tre ser EU-valet som ett ödesval för klimatet. De tycker att det är dags för EU att visa handlingskraft i klimatfrågan.

Jesper hoppas att EU fortsätter att omsätta Parisavtalet i praktiken och Tara vill ha lagförändringar så att det blir möjligt.

Dags att rösta - så här tänker Tara, Ville och Jesper nu

Se hela tv-reportaget med Tara, Ville och Jesper:

Läs mera:

Var landar din röst i Europaparlamentet? Kolla vad grupperna står för och vart partierna hör

Vet du vad SFP och Centern har gemensamt? De sitter i samma grupp i Europaparlamentet. Här kan du se vilka de politiska grupperna i EU-parlamentet är, vad grupperna jobbar för och vart våra partier hör.