Hoppa till huvudinnehåll

Fyra partier vill införa europeisk flygskatt, bara ett är emot att begränsa Youtube – så här svarar kandidaterna på stora EU-valfrågor i Yles valkompass!

Klimatfrågor, internetreglering och arbetsvillkor är frågor som du tar ställning till när du röstar i EU-valet. Se hur kandidaterna svarar på kärnfrågorna i Yles valkompass.

I Yles valkompass kan du bekanta dig med de stora valfrågorna och hur riksdagspartiernas kandidater tänker kring dem. Här lyfter vi upp tre av dem.

Ska EU införa gemensam flygskatt?

Yhdysvaltalainen AWACS-tiedustelukone Norjan Trondheimissa.
Yhdysvaltalainen AWACS-tiedustelukone Norjan Trondheimissa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture 2018,USA,flygplan,militärflygplan,Airborne Early Warning,USA:s flygvapen

EU har en stor roll när det gäller att besluta om framtidens klimatåtgärder, och där är flygskatten en av de stora frågorna. En flygskatt skulle innebära ett extrapris på passagerarens flygbiljett, och de flesta partierna tyckte inför riksdagsvalet att Finland inte ensamt kan införa flygskatt om inte hela EU gör det.

Men också när det gäller flygskatt på EU-nivå är partierna delade. Det är bara De gröna, Vänsterförbundet och SDP som tydligt stöder en flygskatt i EU. Också hos SFP är flera kandidater positiva.

Graf med valkompassfråga: EU-länderna ska lagstifta om en gemensam flygskatt. För: Gröna (100%), VF (99%), SDP (90%), SFP (65%) Emot: KD (45%), C (41%), Saml (40%), Sannf (5%)
Valkompassfråga: EU-länderna ska lagstifta om en gemensam flygskatt. Graf med valkompassfråga: EU-länderna ska lagstifta om en gemensam flygskatt. För: Gröna (100%), VF (99%), SDP (90%), SFP (65%) Emot: KD (45%), C (41%), Saml (40%), Sannf (5%) Bild: Miro Johansson EU-val

Hur hårt ska EU reglera internet?

olika företagssymboler som finns på internet
olika företagssymboler som finns på internet internet,företag

EU reglerar redan nu stora internetbolags möjligheter att bland annat samla in information om användarna (GDPR) och sprida material som skyddas av upphovsrätt (upphovsrättsdirektivet).

De flesta partier tycker ändå att EU i ännu högre grad kunde reglera internetjättarna. Endast Sannfinländarnas kandidater är klart emot mer reglering, partiet är emot reglering på EU-nivå överlag och tycker att varje land själv ska bestämma mer.

Graf med valkompassfråga: EU ska reglera digitala jättar, som till exempel Youtube och Facebook, hårdare i Europa. För: VF (95%) Gröna (93%) SDP (90%) SFP (80%) C (72%) KD (70%) Saml (55%) Emot: Sannf (35%)
Valkompassfråga: EU ska reglera digitala jättar, som till exempel Youtube och Facebook, hårdare i Europa. Graf med valkompassfråga: EU ska reglera digitala jättar, som till exempel Youtube och Facebook, hårdare i Europa. För: VF (95%) Gröna (93%) SDP (90%) SFP (80%) C (72%) KD (70%) Saml (55%) Emot: Sannf (35%) Bild: Miro Johansson EU-val

Borde alla EU-länder ha en minimilön?

Svetsare svetsar bland rör.
Svetsare svetsar bland rör. Bild: Mauri Ratilainen / AOP industri,svetsare,arbetare,arbete,arbetsmarknaden

I och med den fria rörligheten för arbetstagare i EU behöver parlamentet också ta ställning till gemensamma arbets- och lönevillkor. Redan i dag är det flera EU-länder som definierar minimilönen i lag, men alla gör det inte. I Finland definieras minimilönerna genom kollektivavtal.

I frågan om minimilön för EU-länderna ser vi en rätt klassisk höger-vänster indelning bland partierna: frågan får stöd hos Vänsterförbundet och Socialdemokraterna men också hos De gröna. Hos alla andra partier är det fler kandidater som är emot än för att hela EU inför minimilön.

Graf med valkompassfråga: En minimilön som binds till lönenivån i respektive medlemsland bör införas för EU-området. För: Gröna (85%) VF (78%) SDP (70%) Emot: C (46%) SFP (40%) KD (30%) Saml (20% stöder), Sannf (20%)
Valkompassfråga: En minimilön som binds till lönenivån i respektive medlemsland bör införas för EU-området. Graf med valkompassfråga: En minimilön som binds till lönenivån i respektive medlemsland bör införas för EU-området. För: Gröna (85%) VF (78%) SDP (70%) Emot: C (46%) SFP (40%) KD (30%) Saml (20% stöder), Sannf (20%) Bild: Miro Johansson EU-val

Testa Yles valkompass och se vad andra EU-valskandidater tycker!