Hoppa till huvudinnehåll

Glädje och kämparglöd - nu är det dags för Stafettkarneval! Här hittar du allt Svenska Yle bjuder på från kalaset

På fredag och lördag ordnas den 59:e Stafettkarnevalen på Alberga stadion i Esbo. Svenska Yle är som vanligt på plats under helgen och ser till att du kan följa med hela kalaset direkt. Är du bara intresserad av något särskilt lopp eller en specifik hejarklack? Dem hittar du också här!

Årets Stafettkarneval drar i gång med inmarsch klockan 12.55 på fredag. Festen avslutas med prisutdelning för hejarklackarna för årskurserna 7-9 samt andra stadiets skolor klockan 18.45 på lördag.

Klicka här för att se minutprogrammet för hela karnevalen.

Kaskö, Stafettkarnevalen 2018.
Inmarsch på fjolårets karneval. Kaskö, Stafettkarnevalen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Stafettkarnevalen,kaskö

Du kan följa med alla tävlingar direkt både på Yle Arenan och på svenska.yle.fi. Direktsändningen börjar klockan 12.53 på fredag och 8.25 på lördag.

Är du bara intresserad av finalerna? Fredagens första finalpass kör i gång klockan 15.00 och det andra passet klockan 16.40. Lördagens finalpass börjar klockan 13.20.

Finalerna refereras på svenska av Janne Isaksson och Magnus Eklöv.

Stafettkarnevalen 2018.
Växling under masstafetten på Stafettkarnevalen 2018. Stafettkarnevalen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Stafettkarnevalen,Stafettkarnevalen 2018

På Yle Arenan kommer du också att hitta alla lopp och hejarklackarnas bidrag. Klicka här för att titta på just det lopp - och här för att se just den hejarklack - som intresserar dig!

Här kan du kolla heatindelningen för att se exakt när din favoritskola tävlar.

Petalax herjarklack på Stafettkarnevalen
Petalax skolas färgsprakande hejarklack på fjolårets karneval. Petalax herjarklack på Stafettkarnevalen Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Stafettkarnevalen,hejarklackar,Stafettkarnevalen 2018

Dansa med MGP och filma med Tiktok-kändis

Förutom alla duktiga karnevaldeltagare kommer flera talangfulla artister att förgylla evenemanget.

På fredagen kommer fjolårets MGP-vinnare Moski & Zingo att uppträda med vinnarlåten Dansa.

Vill du vara med som bakgrundsdansare under showen? Alla som vill får delta! Kolla Moskis och Zingos danstutorial här och häng med.

Duon Moski och Zingo med rött ljus i bakgrunden.
Moski och Zingo vann MGP 2018. Duon Moski och Zingo med rött ljus i bakgrunden. Bild: Yle / Kimmo Räisänen MGP,signe rönnlund

På lördagen stiger dj-duon Sam Zimon och artisten New Dimension upp på scen - och dessutom får hela publiken vara med då Tiktok-stjärnan @jennifererica filmar en video för sin kanal.

Intervjuer med alla artister kommer du att hitta på Yle Arenan.

Första expertkommentatorn någonsin

Yle Sportens Antti Koivukangas är programledare i år.

Med sig har han karnevalhistoriens första expertkommentator, mångkamparen Jessica Rautelin som själv flera gånger löpt under Stafettkarnevalen som representant för Gymnasiet Grankulla samskola.

Antti Koivukangas intervjuar vinnare från Winellska skolan, Stafettkarnevalen 2018.
Antti Koivukangas var programledare också i fjol. Antti Koivukangas intervjuar vinnare från Winellska skolan, Stafettkarnevalen 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Stafettkarnevalen,antti koivukangas
Jessica Rautelin 2015
Jessica Rautelin är Stafettkarnevalens första expertkommentator. Jessica Rautelin 2015 Bild: Yle/Marina Helenelund Jessica Rautelin,mångkampare

Svenska Yles karnevalreportrar Hedvig Sandell och Felicia Grönholm är på plats under hela evenemanget och minglar med deltagarna.

Du kan också följa med dagens händelser via vår liveblogg!

Hajbo bjuder på pyssel och tävling

Hajbo finns också på plats och delar med sig av av karnevalsstämningen på Yle Arenan, Instagram och Snapchat (@hajbooo). Här hittar du kommentarer från de tävlande och hejarklackarna.

Om du har turen att befinna dig mitt i karnevalvimlet kan du ta en sväng via Hajbo-tältet för lite pyssel, limbo, triangle dance challenge och stegmätartävling tillsammans med Märta och Jontti.

Hajbo tågar in på stafettkarnevalen
Får du syn på Hajbofiguren i karnevalvimlet? Passa på och knäpp en selfie! Hajbo tågar in på stafettkarnevalen Stafettkarnevalen,stafettkarnevalen

Rädd för att ändå missa något?

Frukta ej - då gäller det att navigera till svenska.yle.fi/stafettkarnevalen, där samlar vi allt karnevalrelaterat!

Stafettkarnevalen

Nyligen publicerat - Stafettkarnevalen