Hoppa till huvudinnehåll

Hangö museum visar upp stadens vackra och unika natur, men också skräp som samlats från stränderna

En glasskål modell större full med gamla plastkapsyler.
En bråkdel av det plastskräp som varje vår hittas på stränderna i Hangö. Inkeri Pekkanen har sedan hon flyttade till Hangö samlat skräp från stränderna. Det jobbet gör hon frivilligt. En glasskål modell större full med gamla plastkapsyler. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,plast,plastavfall,plastkapsyler

Hangö museums storsatsning i år är en utställning om den förunderliga och storslagna naturen på Hangö udd. Till hjälp har museet tagit experter på fåglar, hav och växter. Experter är något som också väckt känslor i Hangö på grund av skötselplaner och trädavverkningar.

En öde strand med badhytter en dimmig morgon i mars.
Tullstranden i väntan på badgäster och skogsmaskiner. Vem skräpar ner mer? Förhoppningsvis ingen. En öde strand med badhytter en dimmig morgon i mars. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Tulludden,Hangö,Sanddyner,Strand,badstränder,naturskyddsområden,Tulluddens naturskyddsområde,Tulluddsstrandens naturskyddsområde

Idén till Hangö museums utställning Hangö udds förunderliga natur föddes redan för över ett år sedan.

- Vi har funderat hur vi ska få fler människor aktiverade, säger museichef Laura Lotta Andersson.

Lösningen fanns genast utanför museets fönster.

- Naturen väcker alltid känslor och är just nu högaktuell i Hangö, säger Andersson och syftar bland annat på den debatt som pågått en tid redan kring Forststyrelsens skötselplan för Tulluddens naturskyddsområde.

I den aktuella planen har många Hangöbor diskuterat livligt, bland annat på sociala medier, om behovet av att fälla eller spara tallar som växer nära stranden.

Vackra vyer, men också mycket skräp

I Hangö museums utställning finns bilder på vindpinade tallar, men också sanddyner, klippor, växter och fåglar.

En kvinna med långt ljust hår står bakom några uppstoppade sjöfåglar. Hangö museum.
Museichef Laura Lotta Andersson med en del av de sjöfåglar man lånat till utställningen. En kvinna med långt ljust hår står bakom några uppstoppade sjöfåglar. Hangö museum. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,museichef,uppstoppade fåglar

Skolorna i Hangö har också lånat ut uppstoppade sjöfåglar, mest imponerande är örnen som har fångat en fisk.

Det som däremot inte väcker lika stor förtjusning är de stora mängderna skräp, bland annat plastkapsyler, vaddpinnar, glödlampor och cigarettfimpar som finns i kubformade glasvitriner mitt i utställningshallen.

en glasskål (formad som en kub) fylld med tobaksfimpar.
Cigarettfimpar förmultnar inte till prima kompost som en del verkar tro. en glasskål (formad som en kub) fylld med tobaksfimpar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,cigaretter,Cigarettfimp,tobaksfimpar

- Vi ville ha olika miljöaspekter. Vi kom i kontakt med Inkeri Pekkanen som har samlat skräp från Hangös stränder. Hon kom gärna med i projektet, säger Laura Lotta Andersson.

några glasskålar (formade som kuber) fyllda med plastskräp. I den närmast kameran finns gamla vaddpinnar. Vaddet har lossnat, kvar finns pinnen av plast.
Urk.Ingen vill se vaddpinnar i havet eller på stranden. Läkare vill inte heller att vi ska peta oss i öronen med dem, inte ens fast de skulle ha kvar vaddet... några glasskålar (formade som kuber) fyllda med plastskräp. I den närmast kameran finns gamla vaddpinnar. Vaddet har lossnat, kvar finns pinnen av plast. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,plast,plastavfall,plastskräp

I utställningen finns endast en bråkdel av det skräp som Inkeri Pekkanen har plockat upp under sina strandpromenader. Här finns också en röd, söndrig plastpulka, udda skor, skrymmande plastemballage och flaskpost.

Trots att flaskpost inte hör hemma i naturen tycker museichef Laura Lotta Andersson att den ur historiesynpunkt är intressantare än det övriga skräpet som flutit in på Hangös stränder.

Miljötänk när utställningen kom till

Hangö museum kommer också att ha några akvarier som visar hur staden ser ut under havsytan. De här akvariernas innehåll kommer att bytas ut enligt årstid. Utställningen pågår i nästan ett helt år, från 17 maj till mitten av april nästa år (2020).

En bok med pressade växter, ett herbarium. Bladen i boken har gulnat pga ålder. Finns uppslagen i Hangö museum.
Det här herbariet blev Laura Lotta Anderssons första arbetsuppgift när hon kom på jobb till Hangö. Hon skulle katalogisera innehållet. Nu finns samlingen med torkade och pressade växter med på utställningen över Hangö udds förunderliga natur. En bok med pressade växter, ett herbarium. Bladen i boken har gulnat pga ålder. Finns uppslagen i Hangö museum. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,Herbarium,Utställningen Hangö udds förunderliga natur

De material som använts för att bygga upp utställningen är återvinningsbart.

- Det har varit viktigt för oss i den här utställningen, säger Laura Lotta Andersson.

- Alla texter och bilder är tryckta på bambu och ramarna är tillverkade av obehandlad tall, tillägger Andersson.

I tillverkningen av ramar har man ändå inte använt sig av tallar från naturskyddsområden och andra platser i Hangö där man avverkat tall eller planerar att fälla träd.

Museichefen tar inte ställning till trädavverkningar

Just träd väcker heta känslor bland gemene man och i Hangö har man kunnat följa med en enorm känslovåg, närmast en tsunami, när människor har ifrågasatt olika åtgärds- och skötselplaner för att få fram sanddyner och strandväxter.

En strand i Hangö med sandväxter , sanddyner, lågväxande martallar.
Några kvadrameter Hangö. Fotot taget en bit från De fyra vindarnas hus. En strand i Hangö med sandväxter , sanddyner, lågväxande martallar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,naturskyddsområden,Strand

- Som historiker kan jag säga att det är stor skillnad på hur växtligheten har sett ut före andra världskriget och hur det sedan börjat växa mera träd. Allt annat är utanför mitt expertisområde, säger museichef Laura Lotta Andersson.

Bellevue ett år efter trädavverkning

En bit från Hangö centrum finns Kolavikens naturskyddsområde. Där, längs Bellevuestranden, har det fällts tallar och många Hangöbor var för drygt ett år sedan mycket upprörda över skogsmaskinernas framfart.

Hangö är unikt, men för att kunna se allt detta krävs att vi har öppna stränder― Börje Takolander

Det är bland annat där Hangöbon Börje Takolander bruka promenera och ta bilder som han sedan delar på Hangöbornas Facebooksida.

- Här såg det ut som en riktig arbetsplats i fjol, men nu ser man knappt några spår alls av maskinerna, säger Börje Takolander och visar på marken och på den grå renlaven.

Takolander tycker att området har städats upp på ett bra sätt.

- Jag är absolut inte någon expert på det här området, men mitt stora intresse är att gå längs stränderna och titta på det vi har.

En lite äldre man med solglasögon och tunn jacka står framför en tall vid en strand. Hangö. Hav i bakgrunden.
Här någonstans såg Börje Takolander några violer. De har tittat fram för första gången på många år. En lite äldre man med solglasögon och tunn jacka står framför en tall vid en strand. Hangö. Hav i bakgrunden. Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,naturskydd,naturskyddsområden,Börje Takolander

- Hangö är unikt, men för att kunna se allt detta krävs att vi har öppna stränder, säger Börje Takolander som anser att Hangöborna ska ha åsikter, men också kunna acceptera att andra har kunskap, inte enbart åsikter.

Börje Takolander säger att utomstående experter som kommer till Hangö också har erfarenheter av andra platser och områden. Han nämner bland annat Örö i Kimitoön.

- Förr betade husdjur av vegetationen, men sedan växte ön igen. Tack vare armén och nu också Forststyrelsens skogshuggare har man tagit fram ön igen. Ön sköts fast det är tallskog och naturpark, säger Börje Takolander.

Hangös smultronställen är många

Vilken är då den finaste platsen i Hangö? Frågan går till både Börje Takolander och Laura Lotta Andersson.

- Oj här är många,men Tulludden är en, Bellevue en annan. Partiet ut mot Stenudden är vacker. Vi har att välja på. Det finns kilometervis med plats för alla, säger Börje Takolander, Hangöbo som numera lever pensionärsliv med promenader och fotografering som hobby.

- Eftersom jag inte har bil eller cykel så är det Parkbergen. Dit brukar jag promenera. Man kan sitta där och titta ut över det fina havet, säger Laura Lotta Andersson, museichef i Hangö

en skylt utanför Hangö museum som berättar kommande utställning Hangö udds förunderliga natur"
Det kommer att ordnas särskilda temadagar och pyssel för bland annat barn under det kommande året i Hangö museum. en skylt utanför Hangö museum som berättar kommande utställning Hangö udds förunderliga natur" Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,naturen,utställningar,Utställningen Hangö udds förunderliga natur

Utställningen Hangö udds förunderliga natur är ett samarbete mellan Hangö museum, Tvärminne zoologiska station, Hangö miljöförening, Hangö fågelstation och experter från flera olika områden.

Läs också