Hoppa till huvudinnehåll

Hockeystjärnan Lars Eller har lämnat VM – kom före turneringen överens om ett märkligt arrangemang: "Det saknar motstycke i dansk VM-historia"

Gerrit Fauser och Lars Eller kämpar om pucken.
Gerrit Fauser och Lars Eller kämpar om pucken. Gerrit Fauser och Lars Eller kämpar om pucken. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/AOP Lars Eller,Gerrit Fauser

Lars Eller, som till vardags håller till i Washington Capitals, är en av Danmarks största ishockeystjärnor. Han kom till VM halvskadad för att i första hand hjälpa till att säkra platsen i nästa års VM. Efter en bra start väljer Eller att lämna den danska truppen. Nu behövs jag inte lika mycket som tidigare, säger Eller till danska TV2.

Eller som i NHL stod för 36 poäng på 81 matcher valde att ställa upp i VM trots att han i slutet av grundserien drogs med skadeproblem.

I inledningen av VM har Danmark krossat Storbritannien, tagit en förlängningsseger mot Frankrike och förlorat mot Tyskland. Saldot är fem poäng på tre matcher och allt talar för att laget undviker jumboplatsen som resulterar i nedflyttning.

Trots att Danmark fortfarande kan nå en kvartsfinalplats väljer Eller redan efter en knapp veckas VM-spel att tacka för sig.

– Vi var överens om att ta en match i gången. Vi var medvetna om att vi kunde hamna i den här situationen.

– Då vi nu är i en situation där risken för degradering är liten, så är det ingen idé för mig att testa gränserna. Nu behövs jag inte lika mycket som tidigare, säger Eller till danska TV2.

Blandade känslor

På tre matcher hann den 30-årige dansken stå för 2 + 3 = 5 poäng.

– Det kan också föra någonting gott med sig. Unga spelare kan komma in och få ett större ansvar.

– Det är blandade känslor. Jag har alltid älskat att vara en del av den här gruppen. Men nu behöver jag återhämtning, behandling och vila.

Det står redan klart att anfallaren Patrick Russell ansluter till den danska VM-truppen. Russells Bakersfield Condors blev i måndags utslaget ur AHL-slutspelet.

Det saknar motstycke i dansk VM-historia.

Jimmy Boejgaard som jobbar för TV2 tycker att upplägget är märkligt.

– Det saknar motstycke i dansk VM-historia. Han har haft ett hemligt avtal med landslagsledningen om att spela tre matcher.

Finland möter Danmark på torsdagskvällen klockan 21.15.

Läs också