Hoppa till huvudinnehåll

IL: Jalonen förbannad efter att Keller slipper avstängning för fällningen på Tyrväinen: "Först skiter domarna på sig och nu gör också disciplinkommittén det"

Jukka Jalonen till vänster, sekvensen med Clayton Keller och Juhani Tyrväinen till höger.
Jukka Jalonen till vänster, sekvensen med Clayton Keller och Juhani Tyrväinen till höger. Jukka Jalonen till vänster, sekvensen med Clayton Keller och Juhani Tyrväinen till höger. Bild: AOP/Lubos Pavlicek / Lehtikuva/Jussi Nukari Jukka Jalonen,Juhani Tyrväinen,Clayton Keller

Förlängning i måndagsmatchen USA–Finland. Clayton Keller fäller Juhani Tyrväinen bakifrån och tolv sekunder senare avgör USA. Efter matchen är Jukka Jalonen rasande och det hela blir inte bättre av att IIHF på tisdagen meddelade att Keller slipper avstängning. En katastrof, ett stort skämt, säger Finlands chefstränare.

Keller fällde Tyrväinen till isen med en slew-footing i Finlands defensiva zon, USA behöll pucken och strax därefter satte USA:s Dylan Larkin den avgörande pucken bakom Finlands målvakt Veini Vehviläinen. 3–2 till USA.

Hoppa över Twitterpostning

Efter matchen var den finska förbundskaptenen Jukka Jalonen förbannad och det hela blev inte bättre av att det internationella ishockeyförbundet IIHF på tisdagen meddelade att Keller slipper avstängning.

– En katastrof, ett stort skämt! Det betyder då att man får sparkas på isen och kommer undan med en varning. Ett otroligt beslut! Om man är NHL-spelare är det tydligen tillåtet att sparka, säger Jalonen till Iltalehti.

– Det här handlar inte om att vi vann eller förlorade. Det handlar om spelarnas säkerhet samt domarnas och disciplinkommitténs moral. Först skiter domarna på sig och nu gör också disciplinkommittén det.

Slew-footing

Definition – Slew-footing ska ådömas den spelare som på ett farligt sätt angriper en
motståndare bakifrån genom att sparka undan benen på denne, eller som fäller
en motståndare bakåt genom att dra denne baklänges samtidigt som foten eller
benet används för att sparka undan motståndarens fötter eller ben. Effekten av
en slew-footing är att motståndaren fälls till isen på ett våldsamt sätt utan
möjlighet att försvara sig själv.

Källa: Spelregler för ishockey

Nästa förseelse ger avstängning

Kalervo Kummola som är viceordförande i förbundet berättar om beslutet.

– Keller fick en allvarlig varning. Nästa förseelse i den här turneringen resulterar i en två matcher lång avstängning för honom.

– Domarna såg videoklippet och konstaterade att det var ett klart regelbrott. Disciplinkommittén och domarchefen tyckte att Keller borde ha fått en femminuters utvisning i matchen, säger Kummola.

Kalervo Kummola sitter i IIHF:s styrelse.
Kalervo Kummola sitter i IIHF:s styrelse. Kalervo Kummola sitter i IIHF:s styrelse. Bild: Anu Laitila/All Over Press Kalervo Kummola

Jalonen tycker att disciplinkommittén agerar inkonsekvent.

– Keller fick en varning eftersom Tyrväinen inte skadades. Inför turneringen sades det att straff delas ut på basis av förseelse. Att det inte har någon betydelse huruvida spelaren skadas eller inte. Nu vände disciplinnämnden på kappan framför ögonen på en NHL-spelare.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport