Hoppa till huvudinnehåll

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har kommit till Sverige

Patricio Galvez håller om sitt barnbarn.
Morfadern Patricio Galvéz med ett av barnbarnen. Patricio Galvez håller om sitt barnbarn. Bild: EBU/TV 2 GRUPPEN Michael Skråmo,Patricio Galvez

I dag på förmiddagen landade de sju barnen tillsammans med sin morfar Patricio Galvéz på Landvetter i Göteborg. Galvéz har i över en månads tid jobbat för att få hem de föräldralösa barnen.

Socialtjänsten i Göteborg kommer att ta hand om de föräldralösa barnen. Först får de en tillfällig vårdnadshavare, medan de väntar på en permanent vårdnadshavare.

- Resan har gått bra och barnen har varit lugna. Vi ska gå ner till ett ställe nu där polisen ska hämta oss. De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger morfadern Patricio Galvéz till SVT.

Enligt Galvéz ropade barnen "jippie!" då de landade.

De sju barnen är i åldern 1 till 8 år och tre av barnen har fötts i Syrien. Barnens föräldrar anslöt sig till IS 2014 och båda har dött i striderna.

Pappan Michael Skråmo var en frontfigur för IS och i videor proklamerar han för att det ska utföras terrorattacker i Sverige.

Barnen är undernärda och traumatiserade

Efter att Skråmo dödades i norra Syrien i mars i år fördes hans barn till lägret al-Hol i Syrien. Morfadern Patricio Galvéz träffade barnen där och lyckades småningom få dem ut ur lägret och till staden Erbil i Irak.

Lägret al-Hol i Syrien
Lägret al-Hol i Syrien. Lägret al-Hol i Syrien Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,flyktingläger

Barnen uppges vara undernärda och ha diarré, men trots allt vara i hyfsat bra fysiskt skick. Däremot är de traumatiserade av tiden i lägret.

Skråmo är norsk medborgare, medan barnen är svenska medborgare. Familjen bodde länge i Göteborg innan de reste till Syrien, och därför är det Göteborgs stad som nu ska ta hand om barnen.

Oklart vad som ska hända med de andra IS-barnen

De så kallade IS-barnen har väckt mycket diskussion i Sverige. Enligt svenska medier finns det mellan 65 och 80 svenska barn i läger i Syrien.

Sveriges regering har inte gett tydliga besked om vad som ska hända med barnen.

En del anser att alla barn borde få komma hem till Sverige, medan andra ser risker med att de äldre barnen kan ha radikaliserats i lägren. Det finns också en diskussion om att man inte kan skilja på barn och föräldrar och ta hem barnen om föräldrarna blir kvar i lägret.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes