Hoppa till huvudinnehåll

Klimatpolitik och skattesmitning fick det att hetta till i direktsänd debatt - här är kandidaterna som konkurrerar om EU:s mäktigaste jobb

Toppkandidaterna fotograferade inför debatten.
Manfred Weber skakar hand med Frans Timmerman. Jean-Claude Juncker syns i bakgrunden. Toppkandidaterna fotograferade inför debatten. Bild: © European Union 2019 - Source : EP Europeiska unionen

Jobb, invandring, klimatfrågor och EU:s roll som global aktör stod på agendan då sex toppkandidater till posten som kommissionsordförande möts i en debatt i Bryssel på onsdag kväll. Vi presenterar kandidaterna och de värderingar de företräder.

Här kan du se debatten med simultantolkning till svenska.

Toppkandidaterna fotograferade inför debatten.
Alla toppkandidater. Toppkandidaterna fotograferade inför debatten. Bild: © European Union 2019 - Source : EP Europeiska unionen

Manfred Weber är den ifrågasatta förhandsfavoriten

Bayerska kristdemokraten Manfred Weber blev bekant för många finländare i höstas då han utnämndes till toppkandidat vid centerkonservativa EPP:s partikongress i Helsingfors.

Finländaren Alexander Stubb fick se sig besegrad av Weber som backades upp av de nationella delegationerna från många stora EU-länder.

I sin kampanj har Weber intagit rollen som en brobyggare mellan olika länder och regioner. Han värnar om EU:s inre och yttre säkerhet och vill se krafttag mot människosmugglingen till Europa.

Weber vill även att EU-länderna ska göra mer för att tillsammans finna lösningar för att bekämpa cancer.

Alexander Stubb och Manfred Weber
Manfred Weber (t.v.) valdes till EPP:s toppkandidat vid EPP:s partikongress i Helsingfors i höstas. Finlands Alexander Stubb var Webers motkandidat. Alexander Stubb och Manfred Weber Manfred Weber,Alexander Stubb

46-åriga Weber är en utpräglad EU-politiker, som byggt upp sin karriär i Europaparlamentet där han suttit sedan 2004. För tillfället fungerar Weber som ordförande för EPP:s parlamentsgrupp som är den största gruppen i parlamentet.

Till Webers styrka räknas hans kännedom om hur Europaparlamentet fungerar. Bristen på ministererfarenhet ses däremot som en black om foten för Weber som saknar meriter från höga politiska poster i sitt hemland Tyskland.

Frans Timmermans chanser beror på socialdemokraternas framgång i valet

Nederländska EU-kommissionären Frans Timmermans har många egenskaper som skulle kvalificera honom för uppdraget som kommissionsordförande. Han är en god talare som uttrycker sig flytande på sex språk.

Det nuvarande uppdraget som kommissionär har gett honom insikt i hur den verkställande makten i EU fungerar. Timmermans har också en gedigen ministererfarenhet på nationell nivå.

I sin kampanj har Weber bland annat efterlyst mer satsningar på klimatet. I en tysk tv-debatt sade Timmermans att han vill att en koldioxidskatt införs i EU.

Frans Timmermans
I egenskap av kommissionär har Frans Timmermans bland annat engagerat sig för hur de enskilda medlemsländerna lever upp till rättsstatsprincipen. Frans Timmermans Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Frans Timmermans,Europeiska unionen

Överlag vill de europeiska socialdemokraterna (PES) som Timmermans företräder jobba för bättre arbetsvillkor och mer jämställdhet på jobbet inom hela EU.

Timmermans chanser att bli kommissionsordförande beror på hur de europeiska socialdemokraterna klarar sig i EU-valet. Om EPP blir störst i valet lär Timmermans ha svårt att hävda sig i kampen om att bli Jean-Claude Junckers efterträdare.

Margrethe Vestager är utmanaren som vill hålla storbolagen i styr

Liberala ALDE har från början ställt sig skeptisk till systemet med toppkandidater. I stället för att utnämna en toppkandidat har ALDE utsett sju toppkandidater.

I kvällens debatt företräds ALDE av danska EU-kommissionären Margrethe Vestager. I likhet med Frans Timmermans har Vestager haft en hög profil såväl på nationell nivå som i EU-sammanhang.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager
Margrethe Vestager är Danmarks representant i EU-kommissionen. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager Bild: Yle, Ghadi Boustani European commissioner for competition,Margrethe Vestager,Kvinna

I Danmark har Vestager bland annat verkat som partiledare och minister för Radikale Venstre, ett parti som namnet till trots är ett liberalt parti i mitten av det politiska spektret.

I egenskap av konkurrenskommissionär har Vestager tagit kampen mot bolagsjättar på bägge sidor om Atlanten.

ALDE är en medelstor grupp och har därmed svårt att yrka på att posten som kommissionsordförande ska tillfalla någon av dess toppkandidater.

Däremot kan någon av ALDE:s kandidater ha en chans om parlamentet har svårt att komma överens och det behövs ett kompromissalternativ som höger- och vänstergrupperna kan ställa sig bakom.

Jan Zahradil är den mest EU-kritiska i sextetten

Tjecken Jan Zahradil har precis som Manfred Weber byggt upp en stor del av sin politiska karriär i EU-parlamentet. Zahradil blev för första gången invald år 2004 som representant för det konservativa medborgarpartiet ODS i Tjeckien.

I EU-valet företräder Zahdradil Alliansen för konservativa och reformister (ECR). Zahradil förespråkar ett EU som utvecklas med olika hastigheter. Han ser anser att medlemsländerna ska själv ska få bestämma om migrationsfrågor och beskattning, om de så önskar.

Jan Zahradil
Jan Zahradil har i likhet med Manfred Weber profilerat sig som EU-parlamentariker. Jan Zahradil Bild: © European Union 2019 - Source : EP Jan Zahradil

De brittiska Torypartiet och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa är för tillfället de bärande krafterna inom ECR.

Sverigedemokraterna och Sannfinländarna hör också till ECR, även om de senare som bäst förhandlar om att bilda en ny eurokritisk gruppering kring italienska Lega.

Det är oklart hur framtiden för ECR ser ut efter valet. Zahradil har därmed inga konkreta chanser att bli utsedd till kommissionsordförande.

Ska Kellers gröna kan bli vågmästare i parlamentet efter valet

De gröna går till EU-val med två europeiska toppkandidater: Nederländaren Bas Eickhout och tyska Ska Keller. I kvällens debatt företräds De gröna av Keller som ställer upp partiets toppkandidat för andra gången.

Keller har suttit i EU-parlamentet i två perioder. Hon är för närvarande medordförande för gruppen De gröna/EFA i Europaparlamentet.

Ska Keller och Bas Eickhout
Duon Ska Keller och Bas Eickhout går i bräschen för de europeiska grönas kampanj. Ska Keller och Bas Eickhout Bild: © European Union 2019 - Source : EP Ska Keller,Bas Eickhout

Förutom en ambitiös miljöpolitik efterlyser De gröna också bättre minimivillkor för de anställda i olika europeiska länder. Keller är öppen för tanken att införa en minimilön i Europa.

Uppenbarligen kommer lönen inte att vara den samma i Sverige och Rumänien, men principen är den samma, sade Keller nyligen i en intervju.

Om De gröna gör väl ifrån sig i valet samtidigt som högerpopulisterna gör landvinningar på EPP:s och socialdemokraternas bekostnad kan De gröna få en vågmästarroll i parlamentet. Toppkandidaternas chanser att bli valda till kommissionsordförande är ändå minimala.

Nico Cué har rötterna i den belgiska fackrörelsen

Toppkandidaten Nico Cué. I förgrunden vänstergruppens andra toppkandidat Violeta Tomic.
Nico Cué representerar parlamentets vänsterblock. I förgrunden gruppens andra toppkandidat Violeta Tomic. Toppkandidaten Nico Cué. I förgrunden vänstergruppens andra toppkandidat Violeta Tomic. Bild: © European Union 2019 - Source : EP Nico Cué,Violeta Tomič

Belgiska EU-parlamentarikern Nico Cué är den andra av vänstergruppen GUE/NGL:s två toppkandidater i EU-valet. Cué har en lång erfarenhet inom den belgiska fackföreningsrörelsen.

I Europaparlamentet utgör GUE/NGL ett tydligt vänsteralternativ i parlamentet. Gruppen förhåller sig kritiskt till privatiseringar, ekonomisk åtstramningspolitik samtidigt som den strävar efter en jämnare fördelning av förmögenheten.

Chanserna för GUE:s två toppkandidater är närmast obefintliga.

Systemet med toppkandidater ska öka på transparensen - men det är också omstritt

Systemet med toppkandidater togs i bruk före det senaste EU-valet år 2014 på initiativ av Europaparlamentet. Syftet med modellen är att göra utnämningen av kommissionsordföranden mer transparent.

Kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker var EPP:s toppkandidat i det senaste valet.

Systemet med toppkandidater är ändå inte juridiskt bindande. Med andra ord kan rådet som företräder EU-ländernas regeringar också föreslå någon som icke ställt upp som toppkandidat för posten.

Av EU-ledarna har speciellt Frankrikes president Emannuel Macron varit tydlig med att han inte känner sig bunden av att stöda någon av toppkandidaterna.

Läs mera:

Var landar din röst i Europaparlamentet? Kolla vad grupperna står för och vart partierna hör

Vet du vad SFP och Centern har gemensamt? De sitter i samma grupp i Europaparlamentet. Här kan du se vilka de politiska grupperna i EU-parlamentet är, vad grupperna jobbar för och vart våra partier hör.

Läs också

Val