Hoppa till huvudinnehåll

Mamma vill inte dö på finska i Karleby - mycket känslor när Kronoby informerade om sparkrav inom vården

Christina Albäck-Delia och Siv Albäck-Tokou diskuterar med politikerna Bengt-Johan Skullbacka och Peter Svartsjö.
Christina Albäck-Delia och Siv Albäck-Tokou diskuterar med politikerna Bengt-Johan Skullbacka och Peter Svartsjö. Christina Albäck-Delia och Siv Albäck-Tokou diskuterar med politikerna Bengt-Johan Skullbacka och Peter Svartsjö. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Terjärv,peter svartsjö

En medborgarträff om inbesparingar inom social- och hälsovården lockade cirka 120 personer till Terjärv skola på onsdag kväll.

Publiken ställde bland annat frågor om varför det alltid är periferin och inte centrum som ska spara, om det är bra att datorer tar över allt mer av vården och hur man kan minska antalet boendeplatser för äldre då man alltid får höra att det är fullt.

- Det behöver ventileras, det är viktiga frågor för oss. Svenskspråkiga äldre behöver få vård på svenska. De måste få vård någonstans, och det kostar oavsett var de får den, säger Inger Nygård.

Monica Nykänen är vårdare på demensboendet Backebo säger att det låter fint att fler ska bo hemma men att det i verkligheten inte fungerar så.

- Jag är orolig över åldringsvården. Många här sa att vi alla ska dö en gång - betyder det då att man ska flytta till Karleby och bo på någon avdelning där.

Medborgarträff i Terjärv om sparkraven inom vården.
Medborgarträff i Terjärv om sparkraven inom vården. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Terjärv

"Mamma är livrädd"

Flera i publiken tog fram att om det blir färre boendeplatser så fraktas de äldre till finska avdelningar långt hemifrån.

Siv Albäck-Tokou är tidigare kommunalpolitiker. Hon och systern Christina Albäck-Delia är oroliga över föräldrarna som nu är i 90-årsåldern.

- Mamma lever i konstant rädsla. Hon vill inte dö på finska i Karleby. När man blir 90 ska man då leva resten av sitt liv på Tunkkari eller i Kannus när man är helt svenskspråkig?

Albäck-Delia är rädd att människan glöms bort om man stirrar sig blind på siffror och sparkrav.

- Nu finns Terjärv vårdcenter på gångavstånd, men blir det något annat boende är det inte så, härifrån finns inga bussförbindelser, säger Albäck-Tokou och menar att det blir svårt för äldre att besöka sina anhöriga.

Hon berättar att i dag kan man gå till Terjärv vårdcenter (TVC) på en pratstund eller ta hem de äldre någon timme.

Men Kronoby har höga kostnader och måste spara?
- Men är inte Kronoby en självständig kommun och det vi betalar för får vi ha.

Men det föds färre barn, allt färre som jobbar ska ta hand om allt fler äldre?
- Vi måste ha råd att sköta våra äldre. De som vill vara nära sina anhöriga och dö i sällskap av någon som känns trygg. Ska vi faktiskt spara bort den möjligheten? Det är oetiskt och omänskligt att spara på de äldre, säger Albäck-Delia.

Maria Tokou tycker att man borde spara på något annat än de äldre.

- Spara in på något annat. Bygg inte en fotbollsplan, säger hon.

Sören Dahlvik tycker att det är bra att folk fick mötas och säga sin åsikt.

- Det måste sparas, det är klart. Det är inga bra alternativ men ibland måste man ta svåra beslut.

Kronoby för fram egen lista

Sparkraven kommer från samkommunen Soite dit Kronoby hör. Tjänstemännen på Soite presenterade i april en lista över möjliga åtgärder.

Efter en aftonskola presenterade Kronoby kommunfullmäktige en egen lista som kommunens representanter kommer att föra fram på mötet.

Där föreslås att alla tre hälsocentraler finns kvar men med färre mottagningsdagar. I Kronoby och Terjärv skulle läkarmottagningarna ha öppet tre dagar i veckan, i Nedervetil en dag i veckan. Mödra- och barnrådgivningen skulle koncentreras till Nedervetil och ha öppet tre dagar i veckan där samt en dag i Terjärv och en dag i Kronoby.

Privatisering och färre boendeplatser

Enligt Kronobys lista skulle Sandbacka bli effektiverat serviceboende och privatiseras. På det kunde man spara en halv miljon euro.

- Vi kan inte höja skatteprocenten mer och vi har stängt flera skolor. Det finns inga reserver så vi måste se över vården. Privatiseringen är en del där vi eventuellt kan få ner konstaderna med 50 euro per klient per dygn, säger fullmäktigeordförande Bengt-Johan Skullbacka (SFP).

I Terjärv skulle äldreomsorgen enligt Kronobys förslag koncentreras till ett boende, antingen Backebo eller Heimbo (TVC). Alternativen ska utredas under sommaren och hösten och beslut skulle fattas i samband med budgetbehandlingen.

Dessutom ska man ta i bruk läkemedelsrobot som gör att man kan minska antalet klientbesök inom hemsjukvården. Soite räknar med att spara mer än 90 000 euro årligen via det.

Ett system för videokontakt tas också i bruk så att vårdare och klienter inte alltid behöver träffas fysiskt.

Det slutliga beslutet om vilka åtgärder som förverkligas tas av Soites fullmäktige 27 maj.

Fler äldre kostar mer

Peter Svartsjö (SFP) är en av Kronobys två ledamöter i Soites fullmäktige, han tror att Kronoby får igenom sin lista.

- Soite har hela tiden lovat att kommunerna själva får välja och bygga upp sin vård.

Problemet i Kronoby verkar vara att befolkningen blir äldre, färre jobbar och ska försörja fler.

Vad kan ni svara de som tycker att ett boende inte räcker i Terjärv och de som är rädda att bli flyttade till en finsk avdelning?
- Vår tanke är inte att någon ska flyttas utanför kommunen. Men fler äldre ska bo hemma och vi måste tro på tjänstemännen och deras utredningar. Och det finns inte så många alternativ med den här ekonomiska pressen, säger Svartsjö.

Skullbacka säger att de äldre i kommunen blir 200 fler inom sju år. Det innnebär utökade kostnader på en miljon.

- Vi gör vårt bästa för att få en så bra äldreomsorg som möjligt. Det är vårt mål, vi är inte ute efter att försämra. Förändring behöver inte alltid innebära en försämring, säger Skullbacka.

Både Svartsjö och Skullbacka säger att det var mycket känslor under kvällen. De hade väntat sig stor uppslutning men säger att det ändå var en överraskning att så här många kom.

Social- och hälsovårdssamkommunen Soite dit Kronoby hör har ett sparkrav på upp till 14 miljoner de närmsta tre åren. Kronobys andel ligger kring 1,6 miljoner.