Hoppa till huvudinnehåll

Rinne siktar på ett regeringsprogram som levererar förändring - träffade demonstrerande bönder

Antti Rinne anländer till Ständerhuset 14.5.2019.
Antti Rinne anländer till Ständerhuset 14.5.2019. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Regeringsförhandlingarna fortsatte på onsdagen i ständerhuset i Helsingfors. Förhandlarna tar snart itu med ekonomin och då väntas det bli livat.

Socialdemokraternas partiordförande, förhandlingsledaren Antti Rinne ville inte ta ställning till konkreta ekonomiska frågor som beskattningen.

- Vi vill bredda skattebasen, och på så sätt få spelrum. Nu får vi se hur vi kan hitta en gemensam melodi i förhandlingarna i dessa frågor.

Enligt Rinne försöker man göra ett regeringsprogram som innehåller lämpliga mängder ekonomi och politik, så att förändringen som väljarna ville ha blir av.

Haavisto nöjd med miljötänket

De grönas partiordförande Pekka Haavisto sade att arbetet i många av arbetsgrupperna har präglats av klimat- och miljötänk, vilket är positivt.

Han ville inte uttala sig om hur realistisk tidtabellen är. Det har talats om att förhandlingarna kunde vara klara inom en dryg vecka.

Klart är att de glada minerna byts ut mot mer allvarliga mot slutet av veckan, då konkreta ekonomiska frågor börjar diskuteras.

- Småningom börjar vi få lägesbilderna från alla grupper och därefter få vi i en högre växel i förhandlingarna, sade Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Producentorganisationerna demonstrerade

Regeringsförhandlarna fick på onsdag morgon besök av producentorganisationerna utanför ständerhuset.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund var på plats. SLC påminde bland annat om vikten av att vi har inhemsk matproduktion och att böndernas inkomst är tryggad.

Förhandlingsledaren Antti Rinne träffade demonstranterna och lyssnade. Han sade sig ha en realistisk bild av jordbrukarnas situation i dag.

- Jag tror att jag har fått så mycket information om den här saken att det är klart för mig.