Hoppa till huvudinnehåll

Teknologins förlovade stad San Francisco är först i USA med att förbjuda myndigheter att använda ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänning
Polisen i USA använder sig av ansiktsigenkänning för att identifiera misstänkta för brott. Ansiktsigenkänning Bild: Mostphotos Ansiktsigenkänning

San Francisco förbjuder användningen av programvara för ansiktsigenkänning. Ansiktsigenkänning har bland annat utnyttjats av polisen för att få tag i både småkriminella och riktiga gangstrar.

Förvaltningsrådet i staden (Board of supervisors) fattades i tisdags ett beslut att som första stora amerikanska stad förbjuda programvara för ansiktsigenkänning. Förbudet gäller för polisen och andra myndigheter.

Orsaken till förbudet är att staden inte vill att metoden ska missbrukas: det finns en rädsla för att ansiktsigenkänning ska bidra till onödig övervakning av människor.

Vad är ansiktsigenkänning?

  • Ansiktsigenkänning eller facial recognition är en digital teknik som innebär att ett datorprogram skannar ett ansikte och sedan identifierar det.
  • Identifieringen sker genom att utvalda ansiktsdrag på bilden jämförs med bilder på andra ansikten ur en databas.
  • Metoden blir allt vanligare och används till exempel i smarttelefoner för att låsa upp skärmen, och på Facebook för att tagga kompisar på bilder.
  • Ansiktsigenkänning har använts av poliser i bland annat USA och Storbritannien för att underlätta utredningsarbetet. Samtidigt väcker tekniken frågor om personlig integritet. Stora databaser med namn och ansikten kan exempelvis möjliggöra massövervakning i realtid.
  • Kina ses som ett ledande land inom teknikutvecklingen och använder ansiktsigenkänning för att gripa brottslingar eller politiska motståndare.

Förutom att ansiktsigenkänning förbjuds så måste också införskaffningen av all slags övervakningsteknologi först godkännas av stadens handläggare.

Metoden används av poliser

Ansiktsigenkänning har bland annat utnyttjats för att identifiera misstänkta i samband med masskjutningen på Capital Gazettes redaktion i Annapolis i Maryland i juni i fjol då fem personer dödades.

Den misstänkta gärningsmannen vägrade prata, saknade id och hans fingeravtryck gav ingen träff. Med hjälp av ansiktsigenkänning lyckades polisen ändå identifiera honom.

Men civilrättsliga grupper har uttryckt sin oro över att teknologin kan missbrukas av myndigheter och leda till massövervakning.

Golden Gate i San Fransisco.
San Franciscos beslut att förbjuda tekniken kan kanske påverka andra amerikanska städer och deras förhållningssätt. Golden Gate i San Fransisco. Bild: Mostphotos San Francisco,Golden Gate

De som är för förbudet anser att den teknologi som finns tillhanda inte går att lita på och att det är ett hot mot människors privatliv och frihet.

Förespråkare kritiserar speciellt det att systemet inte är vattentätt och ofta begår misstag när kvinnor eller personer med mörkare hudfärg ska identifieras.

Motståndare säger däremot att förbudet kommer att försätta människor i fara och göra det svårare att bekämpa brott.

Aaron Peskin, medlem i stadens förvaltningsråd, säger till New York Times att stadens beslut skickar ett starkt meddelande till resten av landet från en stad som omförvandlats totalt av teknologin.

- San Francisco uppfattas som ett högkvarter för teknologi och med det följer också ett ansvar för de lokala beslutsfattarna.

Källor: BBC, New York Times, The Guardian, SVT

San Francicsco

Läs också