Hoppa till huvudinnehåll

Theresa May vill ha ännu en brexitomröstning i början av juni – få vågar tro på framgång den här gången heller

Storbritanniens premiärminister fotograferades i dörren till 10 Downing Street på tisdagen, inför hennes möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Storbritanniens premiärminister fotograferades i dörren till 10 Downing Street på tisdagen, inför hennes möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Storbritanniens premiärminister fotograferades i dörren till 10 Downing Street på tisdagen, inför hennes möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Theresa May

Den första veckan i juni ska det brittiska underhuset rösta om ett lagförslag om implementering av utträdesavtalet med EU. Det trots att underhuset röstat ned själva avtalet redan tre gånger. Premiärminister Theresa May hoppas på det här sättet att få igenom sin brexitplan före semestrarna.

I början av juni ska underhuset alltså rösta om ett lagförslag som baserar sig på Mays utträdesavtal med EU. Parlamentarikerna ska samtidigt kunna införa ändringar och tillägg i utträdesplanen, enligt BBC. – Exempelvis om brexitsamtalen med oppositionspartiet Labour leder någon vart.

Den brittiska regeringen kom med beskedet om en ny brexitomröstning efter att May hade suttit i möte med Labourledaren Jeremy Corbyn under tisdagskvällen.

Ända sedan underhuset senast röstade ner Mays brexitavtal, har det pågått samtal mellan Konservativa partiet och Labour om en eventuell kompromiss som kunde få grönt ljus från en majoritet i parlamentet.

EU-förespråkare demonstrerade utanför ett av Labours kontor i centrala London den 30 april.
EU-förespråkare demonstrerade utanför ett av Labours kontor i centrala London den 30 april. EU-förespråkare demonstrerade utanför ett av Labours kontor i centrala London den 30 april. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Brexit

Samtalen har gått trögt. Inte heller efter Mays och Corbyns träff på tisdag kväll rapporterades det om några konkreta framsteg. En talesman beskrev bara samtalen som "bra och konstruktiva" och tillade att samtalen fortsätter på onsdagen.

Bedömare tror inte på resultat före semestrarna

Om underhuset röstar om utträdeslagen första veckan i juni, så kommer omröstningen en vecka efter EU-valet och dessutom samma vecka som USA:s president Donald Trump är på sitt första officiella besök i Storbitannien.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en talesperson för May som säger att omröstningen bör hållas då om Storbritannien vill lämna EU före underhuset inleder sitt sommaruppehåll.

Om parlamentet kunde ge grönt ljus för någon form av brexitöverenskommelse nu, så skulle de nya brittiska EU-parlamentarikerna också slippa inta sina platser i Bryssel i höst.

Nigel Farage poserar för en selfie under en kampanjtillställning i Pontefract, i nordvästra England på måndagen, den 13 maj.
Det kommande EU-valet ser ut att bli en stor framgång för euroskeptikern Nigel Farages nya Brexitparti. Partiet föruspås få omkring en tredjedel av rösterna. Här poserade Farage för en selfie i måndags. Nigel Farage poserar för en selfie under en kampanjtillställning i Pontefract, i nordvästra England på måndagen, den 13 maj. Bild: AFP / Lehtikuva Nigel Farage

May gör nu alltså ännu ett försök att få igenom sin brexitplan, den här gången i formen av ett lagförslag, men de bedömare som uttalar sig för BBC verkar inte tro att det går vägen den här gången heller.

Om förhandlingarna med Labour inte leder till resultat under maj-månad så är förutsättningarna för framgång i parlamentet mycket magra.

Dessutom har ingen ännu presenterat någon lösning på en av tröskelfrågorna – det vill säga gränsen mellan Irland och Nordirland efter utträdet.

Källor: BBC, Reuters, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes