Hoppa till huvudinnehåll

TS: Justin Gatlin som är regerande världsmästare på 100 meter tävlar i Åbo om en månad – stadionrekordet hotat

Justin Gatlin vinner VM-guld 2017 på 100 meter.
Justin Gatlin vinner VM-guld 2017 på 100 meter. Justin Gatlin vinner VM-guld 2017 på 100 meter. Bild: Eibner Pressefoto/Action Press/REX/All Over Press Justin Gatlin,Usain Bolt

För snart två år sedan var Usain Bolt ute efter att avsluta karriären med sitt fjärde VM-guld på 100 meter. Det var ändå en omtalad Justin Gatlin som vann det jämna loppet. Jänkaren som har varit dopningsavstängd två gånger har nu bestämt sig för att tävla i Åbo den 11 juni.

Den nu 37-årige Gatlin tog två tunga skalper i inledningen av sin karriär då han 2004 vann OS-guld och 2005 VM-guld på 100 meter.

Han har varit dopningsavstängd två gånger under karriären, 2001 och 2006. Den senare avstängningen förkortades från åtta år till fyra år och Gatlin har efter det jobbat sig tillbaka till världstoppen.

Efter två raka VM-silver (2013, 2015) och ett OS-silver (2016) var Gatlin tillbaka på tronen då han i VM i London 2017 vann den jämna finalen före Christian Coleman och Usain Bolt.

Efter segern hyllade segraren Justin Gatlin bronsmedaljören Usain Bolt.
Efter segern hyllade segraren Justin Gatlin bronsmedaljören Usain Bolt. Efter segern hyllade segraren Justin Gatlin bronsmedaljören Usain Bolt. Bild: Geoff Robinson Photography/REX/All Over Press Usain Bolt,Justin Gatlin

Gatlins rekord är 9,74 och då han i Åbo får sällskap av Arthur Gue Cissé med personbästat 9,94 är stadionrekordet hotat.

– Jag tror att Ramil Gulijevs 10,02 kan ryka. Gatlin och Cisse bestämmer själva om de springer i försöken. Förhoppningsvis får publiken se dem två gånger, säger Arttu Salonen från arrangörshåll till Turun Sanomat.

Trivs i Finland

Det tog inte särskilt länge att komma överens.

– Gatlins manager tog kontakt med oss för ett par veckor sedan och efter det förhandlade vi. Vi är exalterade över att vi får med honom. Få sprintrar har en så lång och framgångsrik karriär som han.

För 14 år sedan vann Gatlin VM-guld på 100 meter och 200 meter i Helsingfors.

– Managern sade att han alltid har trivts utomordentligt i Finland.

Paavo Nurmi Games arrangeras i Åbo den 11 juni och tävlingen sänds i Finland på Yles kanaler. Dessutom kan tävlingarna ses i ungefär 100 andra länder.