Hoppa till huvudinnehåll

Två av tre unga säger att de tänker rösta i EU-valet – det skulle flerfaldiga valdeltagandet bland unga jämfört med valet 2014

Krista Virtanen tänker rösta i EU-valet.
Krista Virtanen tänker rösta i EU-valet. Krista Virtanen tänker rösta i EU-valet. Bild: Yle/Juha-Petri Koponen EU-valet 2019,Europeiska unionen,Krista Virtanen

Två av tre finländska ungdomar i åldern 18-28 år tänker rösta i EU-valet i maj, visar en opinionsmätning som gjorts för Statens ungdomsråd.

Skillnaderna mellan kvinnor och män är små i fråga om inställningen till att rösta, men utbildningsnivån har en klar inverkan på beteendet.

Av de högutbildade och dem som studerar på högskola tänker 82,7 procent rösta i EU-valet och av studenterna och gymnasieeleverna 74,7 procent.

Av dem som har en yrkesutbildning eller studerar inom yrkesutbildningen tänker 51 procent rösta i valet den 26 maj.

- Skillnaderna i röstningsbeteende syns tydligt i studien men i själva valresultatet är skillnaderna sannolikt ännu större, tror professorn i allmän statslära vid Helsingfors universitet Hanna Wass.

De gröna är det största partiet bland de ungdomar som tänker rösta i valet. Väljarstödet för De gröna är 30,2 procent. På andra och tredje plats kommer Samlingspartiet (20,9 %) och Sannfinländarna (14,6).

Centern, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna ligger alla mellan 8,5 procent och 9,2 procent. Väljarstödet för SFP är i studien 3,4 procent.

De som inte tänker rösta motiverar sitt val med att det är svårt att hitta en lämplig kandidat eller ett lämpligt parti.

Andra populära svar på frågan “Varför tänker du inte rösta i Europarlamentsvalet” handlar om att man inte har åsikter eller att man inte anser sig ha någon nytta av att rösta.

Bara 10 procent röstade i EU-valet 2014

Siffrorna i den färska opinionsmätningen är mycket högre än det faktiska valdeltagandet i EU-valet för fem år sedan. Då röstade bara 10 procent av de finländska ungdomarna i åldern 18-24 år.

Fanny Wiik är inte intresserad av politik.
Fanny Wiik är inte intresserad av politik. Fanny Wiik är inte intresserad av politik. Bild: Yle/Juha-Petri Koponen EU-valet 2019,Fanny Wiik

I Sverige var motsvarande siffra hela 66 procent. För hela EU var valdeltagandet bland 18-24-åringarna 28 procent i valet 2014.

En av dem som inte tänker rösta i EU-valet är Fanny Wiik, 19, som studerar på yrkeshögskolan i Lahtis.

- Jag är inte en så politisk person. Jag gillar euron och att det är lätt att resa i Europa, säger hon till Yle Uutiset.

Krista Virtanen, 24, delar Fanny Wiiks åsikter om fördelarna med EU.

Att de ungas valdeltagande är lågt kan enligt henne bero på att de unga har det så väl ställt att de inte tänker så mycket på valet. Hon tror att det också finns en viss valtrötthet efter riksdagsvalet.

Själv anser Virtanen att det är en medborgerlig plikt att rösta - en plikt som hon tänker uppfylla.

Källor: Statens Ungdomsråd, Yle

Läs också