Hoppa till huvudinnehåll

USA evakuerar delar av sin ambassad i Irak ‒ hänvisar till hot från grannlandet Iran

Hangarfartyget USS Abraham Lincoln i Suezkanalen den nionde maj.
Hangarfartyget USS Abraham Lincoln i Suezkanalen den nionde maj. Bild: EPA-EFE USS Abraham Lincoln,Iran

USA fortsätter att trappa tonläget mot Iran. Den amerikanska ambassaden i Irak har nu beslutat att all icke-essentiell personal ska lämna landet på grund av akuta hot mot amerikaner och amerikanska intressen.

Enligt USA kommer hotet från Iran och dess allierade i regionen. Amerikanska medborgare har uppmanats att undvika resor till Irak.

Spänningarna mellan USA och Iran har vuxit kraftigt under den senaste veckan. USA har förstärkt sin militära närvaro i regionen kring Iran bland annat med ett hangarfartyg och B-52-bombplan.

Sabotageanklagelser

Under de senaste dagarna har Saudiarabien rapporterat en sabotageattack mot oljetankrar.

Uppgifterna om vad som egentligen inträffat är ytterst oklara, men de ökar i vilken fall som helst spänningarna i regionen.

På söndagen genomförde Houthi-rebeller från Jemen ett drönarangrepp mot en oljeledning i Saudiarabien. Enligt saudierna och amerikanerna är rebellerna nära allierade med Iran.

Skepsis från allierade

Men USA:s larm om ett ökat hot från Iran möts med skepsis från Washingtons allierade.

På tisdagen förnekade en högt uppsatt brittisk general de amerikanska uppgifterna om ett växande iranskt hot.

Generalmajor Chris Ghika, som biträdande befälhavare för koalitionen mot IS, sade att de amerikanska uppgifterna är tvivelaktiga.

Enligt Ghika är alliansen medveten om den iranska närvaron och situationen är den samma som tidigare.

‒ Nej det finns inget ökat hot från Iran-stödda styrkor i Syrien eller Irak, sade han.

Ghikas uttalande fick ilsket mothugg från USA, men analytiker och officerare i både Europa och USA har under det senaste året sagt att merparten av alla aggressiva åtgärder i tvisten har härstammat från Washington inte från Teheran.

Bolton driver på

Det är främst president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton som anses driva på den allt hårdare politiken mot Iran. Bolton är känd som en huvudarkitekterna bakom kriget mot Irak.

John Bolton.
John Bolton. Bild: EPA/Sergej Tjirikov John Bolton

Enligt en anonym amerikansk myndighetskälla är målet med USA:s politik att provocera Iran att inleda en militär konflikt med USA, rapporterar New York Times.

Trumps administration har trappat upp sin sanktionspolitik mot Iran sedan maj 2018 då Trump beslutade att dra USA ur kärnteknologiavtalet med Iran.

Avtalet vacklar

Förra veckan besvarade Iran de amerikanska påtryckningarna med att meddela att landet kommer att dra sig ur delar av det kärntekniska avtalet om inte sanktionerna luckras upp.

Iran har även uppgett att det inte kommer att backa för de amerikanska kraven.

Men USA har haft stora svårigheter att sälja sin hårda politik till sina traditionella allierade. EU har vägrat att dra sig ur Iranavtalet. Utrikesminister Mike Pompeos Europabesök förra veckan ledde inte heller till någon ändring i den europeiska inställningen.

Även Irak har uttryckt tvivel över de amerikanska larmrapporterna, trots Pompeos blixtbesök i landet.

Källor: AFP, Reuters, New York Times

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes