Hoppa till huvudinnehåll

EU-valet i Tyskland: ”Jag hoppas att intresset för valet sätter fart på den tyska Europapolitiken”

Vid Europabussen bjuds det på information om EU.jp
Vid Europabussen bjuds det på information om EU Vid Europabussen bjuds det på information om EU.jp Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

”Ödesval” är ett i Tyskland ofta använt ord för det kommande EU-valet. Där EU-kritiska partier på högerkanten väntas nå stora framgångar runtom i Europa verkar högerpopulisterna ändå ha det betydligt svårare i Tyskland. Den stora majoriteten förhåller sig positivt till EU och kritik riktas främst mot partierna som inte satsar på valet.

– Av dem jag känner på universitetet är de flesta för EU och vissa bryr sig inte överhuvudtaget. Men de som är direkt kritiska är i alla fall förvånansvärt få, säger studenten Jonathan Coenen.

Jag träffar honom på övre våningen av en dubbeldäckarbuss, som för tillfället står på Marienplatz i centrum av München.

Med den så kallade Europabussen vill det bayerska nätverket för tolerans föra fram värdet av det europeiska samarbetet och de europeiska värderingarna.

Europabussen utanför nya rådhuset i München.jpg
Europabussen utanför nya rådhuset i München. Europabussen utanför nya rådhuset i München.jpg Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

– Bussen är ett bra sätt att komma i direkt kontakt med människorna. Om vi ordnar ett seminarium kring EU, så kommer bara de som är intresserade och redan övertygade.

– Men här har vi möjligheten att komma i kontakt med alla som råkar ha vägarna förbi i de städer där vi parkerar vår buss, säger Martin Becher från Bündnis für Toleranz.

Han slår vidare fast att bussen i många fall kan vara den enda direkta kontakten folk har med de europeiska frågorna inför valet.

Okända kandidater

I Tyskland talar man allmänt om att Europa nu står inför ett ödesval. Samtidigt får partierna ändå kritik för hur de förhåller sig till valet.

Man satsar inte värst mycket pengar på valrörelsen, som bortsett från valplakaten är så gott som osynlig.

Och som sig EU-val i Tyskland brukar är det främst okända andra rangens politiker som är uppställda som kandidater.

Det här gäller till exempel också för de konservativas toppkandidat Manfred Weber, som i en opinionsundersökning för några veckor sedan var känd endast av var fjärde tillfrågad.

Opinionsundersökningen visade vidare att inte ens partiernas egna medlemmar nödvändigtvis kände till de egna kandidaterna.

Väcker intresse

Samtidigt är ändå intresset för EU-valet nu betydligt större än vad det var för fem år sedan.

– Det är ett viktigt val då vi också här i Tyskland har partier som delvis arbetar mot rättsstaten.

Charlotte Wicke guidar folk vid Europabussen.
Charlotte Wicke guidar folk vid Europabussen. Charlotte Wicke guidar folk vid Europabussen. Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

– Men om man talar om ett ödesval så utgår man nog från att det kan komma till en komplett kursändring i Europa, men den kommer nog inte, säger Charlotte Wicke som guidar folk som i dag kommer till Europabussen.

Två av besökarna är 20-åringarna Veronica Sommerer och Jenny Büttner.

– På något sätt står vi nog i ett vägskäl just nu, till exempel brexit kan få svåra följder för ekonomin, säger Büttner.

– Visst kan man också kritisera EU, men om alla länder bara går sin egen väg skulle vi knappast vara så framgångsrika som vi är idag inte minst ekonomiskt, säger Sommerer.

Bland de tyska väljarna är det framför allt klimatet och flyktingpolitiken som är de viktigaste frågorna i valet.

”I Berlin händer inget”

I Tyskland är partierna inne på en ställvis till och med mycket EU-vänlig linje.

Av de större partierna är det endast högerpopulistiska AfD som är öppet EU-kritiskt, även om man under valkampens gång har sett sig tvungen att lite tona ner kritiken.

I de flesta opinionsmätningar ligger man nämligen på för partiet blygsamma dryga tio procent.

Så har man enligt tidningen Die Welt till exempel tonat ner kraven om att Tyskland borde lämna unionen.

Valreklam för AfD.jpg
Valreklam för AfD.jpg Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

Körförbud för dieselbilar, slopandet av kontanter, försvinnande identitet och hembygd – allt det här är i vilket fall som helst Bryssels fel om man får tro partiets valplakat.

– Jag tror att många politiker underskattar hur positivt folk faktiskt förhåller sig till Europa. Många människor värdesätter att man kan röra sig fritt och att man slopade avgifterna för roaming, för att ge några exempel, säger Martin Becher.

Men samtidigt önskar han sig en större iver när det gäller Europa, en iver som fanns då förbundskanslern hette Helmut Schmidt eller Helmut Kohl.

Martin Becher från nätverket för tolerans.jpg
Martin Becher från nätverket för tolerans Martin Becher från nätverket för tolerans.jpg Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

– Om Emmanuel Macron lägger fram ett förslag i Paris, så händer det inget i Berlin. Jag hoppas därför att intresset för det här valet kan sätta lite mer fart på den tyska Europapolitiken, säger Becher.

Gratis inträde mot nazism

En bit bort fram Marienplatz där Becher och hans nätverk har parkerat sin buss för man samtidigt en lite annorlunda kampanj för Europa.

Dokumentationscentret för Münchens nazistiska förflutna bjuder på fritt inträde.
Dokumentationscentret för Münchens nazistiska förflutna bjuder på fritt inträde. Dokumentationscentret för Münchens nazistiska förflutna bjuder på fritt inträde. Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

Vid dokumentationscentret för Münchens nazistiska förflutna har man gått in för att slopa inträdesavgiften fram till valet.

Man bestämde sig för det här efter att ett nynazistiskt parti hade hängt upp ett valplakat med budskapet Volksverräter – folkförrädare utanför centret.

– Vi har haft huset fullt och besökarna har förstås varit positivt inställda, säger Mirjam Zadoff som leder centret.

– Vi vill framför allt lyfta fram vad som står på spel för Europa. Att det är en stor fara att glömma eller ta avstånd från den utveckling som har skett i Europa under åren efter det andra världskriget, fortsätter Zadoff.

Mirjam Zadoff leder dokumentationscentret.
Mirjam Zadoff leder dokumentationscentret. Mirjam Zadoff leder dokumentationscentret. Bild: Yle/Johnny Sjöblom München,Tyskland

På ett ställe som befattar sig med nazismen ser man med oro på att liknade tendenser igen gör sig gällande i Europa och också i Tyskland.

– Vi känner att man är ute efter att få mer inflytande över olika kulturinstitutioner. Man måste snabbt reagera på den här utvecklingen och inte bara tro att det går förbi och att inget händer, säger Mirjam Zadoff.

Läs också