Hoppa till huvudinnehåll

Förhandsröstningen i EU-valet lockar de redan frälsta: "Det känns bra att ha det undanstökat"

En skylt för förhandsröstningsställe utanför Stadsbibliotekets dörr.
En skylt för förhandsröstningsställe utanför Stadsbibliotekets dörr. Bild: Yle / Annika Holmbom val,förhandsröstning,Europaparlamentsval,röstningsställen

Klockan nio slog vallokalerna upp dörrarna. I Stadsbiblioteket i Åbo uppstår något av en rusch vid elvatiden, men starten var trög medger en av de valförrättare som Yle Åboland talar med.

- Det finns en risk för att vi har en lång vecka framför oss, om det inte blir livligare än så här.

Även experterna tror att såväl väljare som partier upplever en viss valtrötthet efter riksdagsvalet.

Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap vid Åbo akademi, menar att det sannolikt resulterar i ett ännu lägre valdeltagande än senast, då deltagandet landade på cirka 41 procent.

- Vi har haft ett riksdagsval, regeringsförhandlingar pågår och partiernas intresse är riktat åt det hållet. Varken partier eller väljare har hunnit förbereda sig.

Det är framför allt välutbildade och äldre som röstar i EU-val, säger Karvonen.

Inga soffliggare i farten

En onsdag förmiddag i centrala Åbo bekräftas scenen som Karvonen målar upp.

Det är framför allt välklädda pensionärer som målmedvetet styr sina steg mot vallokalen. För alla som Yle Åboland pratar med är det självklart att rösta, också i detta val.

De är inga soffliggare med andra ord.

- Jag röstade på samma kandidat som i förra valet. Jag har följt med vad hen har gjort under förra valperioden, berättar Krister Nyholm.

Christer Nyholm utanför biblioteket.
Christer Nyholm intresserar sig för de stora globala frågorna som EU kan påverka. Christer Nyholm utanför biblioteket. Bild: Yle / Annika Holmbom förhandsröstning,Europaparlamentsval,christer nyholm

För honom är det viktigt att rösta, inte bara i EU-valet utan i alla val, för att kunna vara med och påverka. I EU-samarbetet är det klimatförändringen, Europas konkurrenskraft och försvarsfrågor som är viktiga för Nyholm.

- Det är mer globala frågor, än det som gäller enbart Finland.

Ann-Christine Erkkilä förhandsröstar också på första dagen.

- Det känns bra att ha det undanstökat. Jag har gjort min plikt. Det är mycket viktigt att påverka sin omgivning och samhället.

Frågor som rör Finlands framtid är viktiga för henne, men också klimatfrågor och frågor som rör flyktingströmmarna hoppas hon också att ska tas upp under följande valperiod.

Brexit, klimatfrågor och EU:s framtid intresserar de unga

Men också yngre väljare söker sig under lunchpausen till stadsbiblioteket för att rösta.

Ina Kela kommer tillsammans med sitt arbetspar Jael Silander. Bägge använde sig av valkompasser för att hitta lämpliga kandidater. Valet tar de på allvar.

- Det berör oss alla vad som händer och därför är det bra att vi kan påverka vem det är som fattar besluten, säger Ina Kela.

- Just nu känns EU-valet mycket viktigt, men tanke på invandringsfrågor, men också med allt som rör situationen med Storbritannien, säger Jael Silander.

Jael Silander och Ina Kela inne på biblioteket.
Jael Silander och Ina Kela vill vara med och påverka i EU. Jael Silander och Ina Kela inne på biblioteket. Bild: Yle / Annika Holmbom förhandsröstning,Europaparlamentsval,Ina Kela

Kela och Silander jobbar med uppsökande ungdomsarbete. Ute på fältet märker de att samhällsklimatet blivit hårdare och mer polariserat. Nytänkade och enighet behövs i EU, anser Silander.

- EU grundades på en tanke av solidaritet, men under årens lopp har det börjat allt mer likna ett ekonomiskt stödnätverk. Man har glömt bort den gamla tanken. Nu är frågan - då det gamla EU inte kommer att hålla - vad är då det nya EU?

Lågt valdeltagande ger skevt valresultat

Problemet med ett lågt valdeltagande blir att valet blir allt skevare social sett, förklarar professor emeritus Lauri Karvonen.

- Valdeltagandet sjunker inte jämt över alla samhällssegment. Det sjunker väldigt mycket i vissa grupper och ganska litet i vissa andra. Det betyder att de som blir valda reflekterar önskemålen hos de grupper som har röstat. Då blir också urvalet av representanter skevt.

Välutbildade, äldre människor i urbana områden i södra Finland har varit de mest flitiga, tillägger Karvonen, medan yngre tidigare varit minst flitiga, vilket är oroande.

- Bland förstagångsväljare röstar bara var tionde, förklarar Karvonen.

Ett svar åtminstone vart åt det kan barka, får vi sent på valdagen den 26 maj. Förhandsröstningen i EU-valet avslutas 21 maj.