Hoppa till huvudinnehåll

Kaapo Kakko åter segerarkitekt! Supertalangen bakom två av tre mål när Lejonen besegrade Danmark

Kaapo Kakko, Mikko Lehtonen och Harri Pesonen firar ett mål.
Kaapo Kakko nätade mot Danmark. Kaapo Kakko, Mikko Lehtonen och Harri Pesonen firar ett mål. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Kaapo Kakko,Finlands herrlandslag i ishockey

Kaapo Kakko stod för ett mål och en assist när Lejonen besegrade Danmark med 3–1. Lejonen gjorde vad som krävdes, men någon överlägsen tillställning var torsdagskvällens drabbning inte.

– En tuff match, som vi visste att det skulle bli, men vi var nog ett par mål bättre än motståndarna idag, sade Lejonens chefstränare Jukka Jalonen till C More efter matchen.

Segern betyder att Finland på allvar är med och kämpar om gruppsegern. Tio poäng på fyra matcher innebär en andraplats i gruppen, bakom Tyskland, som dock inte tagit sig an gruppens tuffaste nationer än.

Kevin Lankinen fick åter chansen i Lejonens mål, medan Kristian Kuusela och skadade Juho Lammikko fick ge utrymme för Arttu Ilomäki och Joel Kiviranta.

Det var Lejonen som inledde matchen aningen aktivare. Båda lagen hade sina chanser i den första perioden, Finland genom bland annat Eetu Luostarinen och Niko Mikkola, medan Jani Hakanpää bjöd Danmark på målchans.

Lejonens press tilltog mot slutet av den första akten, men första perioden blev mållös. Lejonen vann skotten med hela 13–5.

– Det är tufft och rivigt på isen. Vi måste ha tålamod och hålla huvudet kallt, konstaterade lagkaptenen Marko Anttila i den första periodpausen till C More.

Oliwer Kaski driver med pucken nära Danmarks mål.
Oliwer Kaski driver med pucken nära Danmarks mål. Bild: EPA-EFE/M​ARTIN DIVISEK Oliwer Kaski

Drömmål av Kakko

Danmark fick börja den andra perioden med powerplay, ett powerplay som de förvaltade. I en tilltrasslad situation framför Kevin Lankinens mål kunde Morten Madsen fösa in pucken från liggande ställning.

Finlands svar skulle komma fyra minuter senare.

Kaapo Kakko drev med bra fart in i zon längs med högerkanten och grundlurade målvakten Sebastian Dahm. Kakko kunde lekande lätt runda Dahm med pucken, tonårsstjärnans sjätte mål i turneringen.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag såg att motståndarna var utmattade. Målvakten kom ut och så fintade jag lite, förklarade en ödmjuk Kakko till C More i den andra periodpausen.

Kvitteringsmålet gav en rejäl energidos åt Lejonen, som kunde etablera alltmer press i Danmarks zon. Danmarks försvar var ändå rätt så kompakt för det mesta.

Fjorton minuter in i mellanakten var Danmark ordentligt i tvättmaskin. Först missade Oliwer Kaski ett jätteläge, men strax senare klämde Sakari Manninen in pucken i en rörig situation framför det danska målet.

Målet innebar att Manninen har stått för sex poäng hittills i turneringen.

Danmark lyckades inte komma ifatt

I matchens tredje period fick Finland prova på numerärt överläge, vilket resulterade i en fin chans för Harri Pesonen.

Danmark arbetade sig in i matchen och skapade mer liv i Finlands zon när den tredje perioden framskred, men utan resultat.

Istället var det bakom den annars välspelande danska målvakten Sebastian Dahm som nätet rasslade. Tack vare en viss Kaapo Kakko.

Kakko satte en hård puck från distans mot det danska målet, som nuddade Harri Pesonens klubba – och gick in mellan benen på Dahm.

Hoppa över Twitterpostning

Efter målet handlade matchen mer om Danmarks försök att hålla liv i matchen.

I matchens slutskede fick danskarna testa på spel med sex mot fyra, men ett stabilt finländskt boxplay, med Marko Anttila i spetsen, tillät inte Danmark att komma till några farliga målchanser.

– Man vinner inte dessa matcher i misstag, våra resultat hittills i turneringen visar att vi har spelat bra, men vi kan ännu förbättra, sade Jalonen.

Resultat, VM, sena matcher:

Finland – Danmark 3–1 (0–0, 2–1, 1–0)

21.49 0–1 Morten Madsen (Nicklas Jensen, Markus Lauridsen)
25.49 1–1 Kaapo Kakko (Mikko Lehtonen)
34.19 2–1 Sakari Manninen (Toni Rajala, Mikko Lehtonen)
51.07 3–1 Harri Pesonen (Kaapo Kakko)

Tjeckien – Lettland 6–3 (0–2, 4–0, 2–1)

Läs också