Hoppa till huvudinnehåll

”Kakko borde gå först i draften” – Henrik Tallinder hoppas få en bekant granne i New Jersey i höst och jämför supertalangen med bröderna Koivu

Kaapo Kakko och Henrik Tallinder.
Kaapo Kakko och Henrik Tallinder. Bild: EPA / All Over Press Kaapo Kakko,Henrik Tallinder

TPS-fostrade Kaapo Kakko har minst sagt storimponerat under pågående ishockey-VM. Enligt Kakkos tidigare lagkamrat Henrik Tallinder har han dessutom gjort det till den grad att New Jersey Devils snart tvingas krypa till korset.

– Han är nog en ganska speciell kille. Han kunde spela i B-juniorerna, men är istället här och visar upp sådana där talanger, summerar Kevin Lankinen.

– Superbra. Det är det enda jag kan säga, kompar Oliwer Kaski.

På agendan: Finlands allra hetaste stjärna just nu, TPS-fostrade Kaapo Kakko.

Kakko har inlett ishockey-VM med fem mål på tre matcher och har hyllats på bred front.

Inte bara i finsk media, utan också i till exempel Sverige, där SVT:s expert Staffan Kronwall konstaterade att ”det inte är rättvist att vara så bra som han är som 18-åring”.

För visst är Kakkos form för tillfället exceptionellt bra. Och visst är TPS-fostringen exceptionell. Det medger också Lejonens chefstränare Jukka Jalonen.

– Jag har aldrig riktigt sett något liknande. Sättet han hanterar pucken i litet utrymme mot NHL-backar är något ingen annan heller har sett tidigare. Det är svårt att förstå hur snabb han är. En underlig kille på alla sätt och viss – på ett bra sätt förstås, myser Jalonen.

"Lugn, lyhörd, nyfiken"

Men vad är det som gör Kakko så exceptionellt bra? TPS-juniortränaren Mika Suoraniemi hyllade tidigare Kakkos vilja att hela tiden lära sig något nytt för Yle.

Henrik Tallinder är inne på samma linje.

– Framför allt hans huvud. Med det menar jag hans självförtroende och ödmjukhet. Han har båda fötterna på jorden. Dessutom är han nyfiken på att lära sig mer, vilket är en jättebra egenskap. Fantastiska egenskaper alltså. Dessutom är han väldigt mogen för sin ålder, konstaterar han för Yle Åboland.

Hur unikt är det att vara så mogen redan som 18-åring?

– Det är helt exceptionellt. Det är inte många som kan komma in i världseliten som 18-åring och dessutom prestera. Det är ju det han gör. Det är fantastiskt kul att se. Han är född för att göra det här.

Henrik Tallinder firar mål, TPS-HIFK våren 2017.
Henrik Tallinder. Henrik Tallinder firar mål, TPS-HIFK våren 2017. Bild: Jaakko Stenroos / All Over Press FM-ligan i ishockey,TPS (ishockey herrar),Henrik Tallinder

Tallinder gjorde sin sista säsong 2017-18 och då gjorde också Kakko sina första matcher i TPS herrlag. Den svenska backklippan minns hur imponerad han blev av Kakkos personlighet.

– Han är lugn, lyhörd, nyfiken. Spelmässigt har han en fantastisk balans på isen, vilket man inte brukar ha i den där åldern. Han är lite pojkaktig i kroppen, men kan ändå möta oss veteraner i rinken och klara sig utan problem. Det gör man inte som 16-åring – jag var inte ens i närheten, skrattar han.

På frågan om vilken eller vilka spelare han skulle jämföra Kakko med har han genast ett svar.

– Saku och Mikko Koivu var inte heller utvecklade i kroppen, men kunde ändå parera mot de här större killarna. Det är ju tufft, en egenskap som är jättebra att ha.

"Frågan är om inte Kakko ska gå som etta i draften"

På måndagskvällen ställdes Kakko mot sin rival i sommarens NHL-draft: Jack Hughes. Amerikanen har allmänt antagits vara New Jersey Devils förstaval i sommar, medan Kakko sedan går som nummer två till New York Rangers.

Tallinder tror ändå att Kakko har imponerat tillräckligt nu för att utmana Hughes om förstaplatsen.

– Frågan är om Kakko inte ska gå som etta, säger han och fortsätter:

– Man har ju förstås hört mycket om hur Hughes tränar med Devils-stjärnan Taylor Hall om somrarna och att de redan ska ha bestämt sig för honom. Men jag tycker att Kaapo har visat här i VM att han ska gå som nummer ett. Han har en väldigt ljus framtid framför sig.

Jack HUghes jagar guld för USA
Jack Hughes. Jack HUghes jagar guld för USA Bild: Lehtikuva ishockey,U18,U18-Världsmästerskapet i ishockey för herrar,Jack Hughes

Du gjorde själv tre säsonger i Devils. Hur tror du att organisationen tänker i draften?

– När jag spelade där så var det helt annan management, så jag kan inte ta ställning till det. Men det stör garanterat organisationen att de redan har gått ut och i princip sagt att de kommer att ta Hughes som etta och så kommer den tippade tvåan och presterar bättre i ett VM.

– Men det är så svårt att säga, de är ändå så pass jämna. I min mening är ändå Kakko lite bättre, vissa tycker annat. Mycket hänger också på om organisationen behöver en center eller en ytter, analyserar Tallinder.

Flyttar också till New Jersey

För familjen Tallinder bär flyttlasset också till just New Jersey i sommar. Ser backen med andra ord fram emot att eventuellt kunna hjälpa sin gamla lagkamrat att anpassa sig till den nordamerikanska proffsligan?

– Jag vet inte om jag kommer att vara involverad i Devils alls. Men vi får se helt enkelt. Jag har andats hockey hela mitt liv så jag kunde bra ta någon mentor-roll för spelare som Kakko, säger Tallinder.

Som tidigare NHL-proffs och VM-resenär kan du säkert berätta hur mycket man som spelare håller koll på talanger som ryktas vara aktuella för just din klubb?

– Dem han spelat mot så håller nog garanterat lite extra koll på honom. "Henke" Lundqvist har ju sagt att han åtminstone gjort det. Men de fokuserar nog mest på sin egen uppgift, man kan inte bli allt för imponerad av dem mitt under en match.

Så du vill med andra ord att Rangers-målvakten Henrik Lundqvist blir utan en stjärnförstärkning i Kakko?

– Nej, det spelar ingen roll för mig personligen, avslutar Tallinder diplomatiskt med ett skratt.

Ishockey-VM fortsätter för Finlands del på torsdag då Lejonen ställs mot Danmark.

Kevin Lankinen, Oliwer Kaski och Jukka Jalonen intervjuades av Chriso Vuojärvi i Slovakien.