Hoppa till huvudinnehåll

På med solkrämen, det blir varmt och soligt i helgen! – "Varje dag är några grader varmare än den föregående"

Liten hund slickar en glasstrut.
Liten hund slickar en glasstrut. Bild: Mostphotos/Leif Westling hund,sommar,glass,värme,semester

Det blir varmare i hela landet under slutet av veckan, berättar Yles meteorolog Joonas Koskela. I landets södra och mellersta delar kan det bli över 20 grader varmt.

Hur kraftigt stiger temperaturen i Finland nu?

– Luften i Finland värms gradvis upp och samtidigt stiger dagstemperaturen i olika delar av landet så att varje dag alltid är några grader varmare än den föregående. Temperaturen fortsätter stiga så att vi på söndag kan få upp till 25 grader varmt i sydvästra Finland. I norra Lappland blir det molnigt och påtagligt svalare.

Bakgrunden till det klara och varma vädret är ett högtryck som gör att vi får ett vackert uppehållsväder. Varifrån kommer det här högtrycket och varför påverkar trycket också luftens temperatur?

– Högtrycket har gradvis förstärkts i västra Finland och det kommer att sprida sig över hela landet mot sydost i slutet av veckan. Samtidigt blir luften ännu varmare och vädret fortsätter att huvudsakligen vara soligt, vilket innebär att temperaturen kan stiga.

Moln och sol på himlen.
Moln och sol på himlen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr värmebölja,sommar,sol

Vindarna spelar också en roll för att det ska hållas varmt. Hur lugnt eller blåsigt är det de kommande dagarna?

– Under slutet av veckan är vindarna väldigt svaga i stora delar av landet, även måttliga vindar förekommer. På kustområdena kan det dock blåsa från havet om dagarna, vilket gör att det är svalare vid kusten än i inlandet.

Det negativa med klart väder är ofta stark UV-strålning. Ett hur kraftigt solljus kan man vänta sig?

– Mitt på dagen är UV-strålningen måttlig i södra Finland. Under helgen gäller det att komma ihåg att skydda huden om man njuter av det soliga vädret.

Till nästa vecka förutses vädret ändå bli mer ostadigt då ett lågtryck kommer från sydväst.

– I Västeuropa utvecklas ett område med lågtryck under helgen, vilket gör att luften blir varm och fuktig i början av nästa vecka. Som det ser ut nu stannar lågtrycket tydligt kvar i sydvästra Finland, men den därtill hörande fronten med regn kan sträcka sig över södra- och mellersta Finland i början av veckan.

Regndroppar på blad.
Regndroppar på blad. Bild: Ulrica Fagerström naturen,regn

I april slogs många värmerekord och det var också torrare än förväntat. Hur ser det ut nu, fortsätter vi i samma riktning i maj?

– Vi förväntar oss inga värmerekord. Början av maj har varit väldigt kylig och det har regnat mycket på flera ställen. Prognoserna visar också att det fortsätter att regna.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel "Tuoko loppuviikko kesän? Ylen meteorologi: "Päivä päivältä aina pari astetta edellistä lämpimämpää"" skriven av Jarmo Koponen.

Läs också