Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket vill att Raseborgs stad förnyar brandstationen i Bromarv - överraskad FBK väntar på villkor kring köp

Sliten gammal brandstation i Bromarv.
Brandstationen i Bromarv är byggd i mitten av 1960-talet. Sliten gammal brandstation i Bromarv. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Bromarv,frivilliga brandkårer,brandstation,bromarv fbk

Brandstationen i Bromarv är liten, i dåligt skick och oändamålsenlig. Nu uppmanar Västra Nylands räddningsverk att husets ägare - Raseborgs stad - reserverar pengar för att renovera och förstora huset.

Teemu Kytöpuro är ordförande för Bromarf FBK som har sin verksamhet i byggnaden. Han menar att en renovering inte räcker till utan att en helt ny byggnad är den bästa lösningen.

- Huset är byggt i mitten av 1960-talet och sedan dess har det inte gjorts så mycket annat än att väggarna fått lite färg – inga större reparationer. Huset börjar vara ganska slut. Verksamheten har också förändrats så mycket att brandstationen inte fyller dagens krav på något vis.

Brandbilar
Det är ont om utrymme för brandbilarna. Brandbilar Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Bromarv,frivilliga brandkårer,brandstation,bromarv fbk

FBK kunde köpa huset

Det att räddningsverket nu meddelar att staden bör räkna med en annalkande renovering kommer som en överraskning, säger Kytöpuro.

- Räddningsverket har ju i flera år redan frågat om vi är intresserade av att köpa den här brandstationen av Raseborgs stad. Då skulle FBK själv bli ägare och få hyresintäkter av räddningsverket.

- Förhandlingarna med staden stampar på stället. Vi har försökt fråga av staden på hurdana villkor staden kan sälja eller arrendera ut en tomt, men vi har inte fått några klara besked.

Lasse Lindström och Teemu Kytöpuro
Lasse Lindström och Teemu Kytöpuro Lasse Lindström och Teemu Kytöpuro Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Bromarv,frivilliga brandkårer,brandstation,teemu kytöpuro

Kommunerna inom Västra Nylands räddningsverks område har förbundit sig till att se till att det inom den egna kommunen finns lokaler som räddningsverket behöver i sin verksamhet.

Räddningsverket gjorde i fjol en behovsutredning för brandstationen i Bromarv. I den uppskattar räddningsverket att en renovering och ett tillbygge på byggnaden kunde kosta upp till 570 000 euro.

Tills vidare har Raseborgs stad ändå inga planer på att renovera byggnaden. Till sammanhanget hör alltså att Bromarf FBK har visat intresse att köpa byggnaden och har fört förhandlingar med staden, men än så länge har förhandlingarna inte lett någon vart.

Brandmanskläder
Lokalerna motsvarar inte kraven 2019 Brandmanskläder Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Bromarv,frivilliga brandkårer,brandstation,bromarv fbk

Bromarv FBK räknar med att ett nybygge skulle kosta mellan 300 000 och 400 000 euro, berättar Kytöpuro.

- Bara rivningskostnader uppgår till 20 000 euro för det här gamla huset.

Skogby brandstation som modell

Brandkåristerna i Bromarv har varit på besök i Skogby där den lokala avtalsbrandkåren (FBK) har byggt en ny brandstation.

- En sådan byggnad skulle vara perfekt för vår verksamhet. Vi får använda samma ritningar som de har. De har ju lyckats få en helmassa bidrag till sitt projekt. Det tror jag att även skulle vara möjligt här.

Förutom brandstationshuset i Bromarv finns brandstationen i Tenala med på räddningsverkets lista över brandstationer som behöver renoveras. Raseborgs stad har i budgeten för 2020 reserverat ett anslag på 0,3 miljoner euro för renoveringsarbetena i Tenala.