Hoppa till huvudinnehåll

USA utlyser nödläge kring datasäkerhet

Huaweis logga.
Huaweis logga. Bild: Sven Simon/ All Over Press Huawei

President Trump har utlyst nationellt nödläge, på grund av hot mot cybersäkerheten. Beslutet tolkas som riktat mot det kinesiska företaget Huawei som tillverkar och säljer kommunikationsutrustning. USA vill skydda sitt teknologiska försprång.

De amerikanska telekommunikationsbolagen förbjuds att installera utländsk utrustning som kan utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

De kan inte heller sälja utrustning och program till utlandet utan licens från det amerikanska handelsministeriet.

"Säkerhetsrisk"

Beskedet uppges ha en säkerhetspolitisk motivering, men det handlar också om ekonomiska motiv.

Vita husets presidentdekret kommer inte som någon direkt överraskning. Redan president Barack Obama utlyste nödläge år 2015 med hänvisning till hoten mot cybersäkerheten. Det nödläget har senare förlängts av president Trump.

Trump-administrationen vill fortsätta hålla USA säkert och framgångsrikt. Man vill ha ett skydd mot utländska konkurrenter som söker svaga punkter i den amerikanska kommunikationsinfrastrukturen, sade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.

Kina drabbas

Den snåriga texten i dekretet nämner inte något enskilt land eller företag. Men presidentens beslut ses som riktat mot den kinesiska telekomsektorn och framförallt det ledande företaget Huawei.

Utspelet kan ses som ett led i president Trumps handelskrig med Kina. Nu kommer vissa företag och produkter att behöva extra licenser från handelsministeriet för att kunna exportera till USA,

Det blir också svårare för amerikanska företag att sälja eller överföra teknologi till Huawei eller andra utländska företag. Också där krävs en tillåtande licens från det amerikanska handelsministeriet.

"Säkerhet och utrikespolitiska intressen kan skadas"

Licenssystemet ger möjlighet att förhindra att amerikansk teknologi används av utländska företag på ett sätt som kan skada USA:s nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen, säger handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

Huawei har speciellt kommit i den amerikanska skottgluggen. Kinesiska företag sägs enligt lag vara tvungna att lyda den kinesiska staten och tvingas överlämna känslig amerikansk information.

Teknikmässa.
Teknikmässa. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Huawei

Det finns också en rädsla för att hård- och mjukvaran kan kontrolleras av utländska regeringar. De kan tvinga företagen att utföra spionage och överlåta personlig information och patenthemligheter.

Kongressen oroad över 5G

Beslutet från presidenten kommer bara en dag efter att frågan om Huawei och 5G behandlades kritiskt i senatens juridiska utskott.

Övergången till 5G anses speciellt känslig, eftersom den femte generationen av trådlös teknologi ger förbindelser som är hundra gånger snabbare än 4G.

Inom några år är det miljarder av maskiner som kommunicerar över nätet. Systemen blir alltmer sårbara med allt från självkörande bilar och transportsystem till telemedicin och elförsörjning via nätet.

USA varnar världen

USA har en längre tid försökt övertyga omvärlden om det kinesiska hotet. Andra länder hotas med att de blir utan amerikansk medverkan i projekt där Huawei används som leverantör.

Det finns alternativ till Huawei påpekar Robert Strayer, biträdande statssekreterare för frågor kring cybersäkerhet vid det amerikanska utrikesministeriet.

Han nämner både Nokia, Eriksson och Samsung som bolag som är oberoende av någon utländsk regering som kräver insyn.

Ekonomin framom säkerheten?

Den demokratiska senatorn Dianne Feinstein påminde om att ekonomin är avgörande för många företag som köper utrustningen. Huawei kan genom kinesiska statssubventioner sälja sina produkter upp till 30 procent billigare än konkurrenterna.

Huawei har också kommenterat den amerikanska presidentens beslut, rapporterar CNN.

- Beslutet att utesluta Huawei från den amerikanska marknaden gör inte USA säkrare eller starkare. I stället tvingas USA välja sämre och dyrare alternativ, som gör att USA sackar efter, sägs det i ett uttalande

I USA finns det de som redan ser slaget om 5G förlorat.

- Man borde starta 6G med ny teknologi, från nya leverantörer som klarar det amerikanska säkerhetsprovet, sade senator Dianne Feinstein i senatens utfrågning.

"Så länge Kina är Kina är vi hotade"

Republikanernas Lindsey Graham som ledde utfrågningen i senaten talade om USA:s känsla av hot.

- Så länge Kina är Kina kommer vi att känna oss hotade. Vi måste berättar för våra allierade att de inte kan fortsätta på den kinesiska vägen. Då måste vi överväga att avsluta vårt samarbete för att inte riskera våra system, sade Graham.

Det här borde vara en prioritering både inom nationell säkerhet och ekonomi, för kongressen och Vita huset, konstaterade han.

Värsta risken: Kina tar över USA:s ledarskap?

Vilket är det värsta scenariot frågade senatorerna sina experter vid utfrågningen. Charles Clancy, professor i cybersäkerhet vid Virginia Tech svarade först.

- Det värsta scenariot kunde vara en del av en global konflikt där Kina helt dominerar internet och omöjliggör amerikanskt kommando och militär kamp.

Clancy varnade för Kinas stora investeringar i övervakningsteknologi.

Huawei investerar också mycket pengar, en och en halv gång mer än Eriksson och Nokia tillsammans, . Huawei har gjort en raketsnabb resa, från ett bolag som kopierar och stjäl från konkurenterna, till ett världsledande bolag, sa professor Clancy i senatsufrågningen.

Också James Lewis från Center for Strategic and International Studies (CSIS) varnade för att Huawei blir dominerande, både på marknaden och på internet.

Det kan skada den amerikanska innovationskraften, och det amerikanska ledarskapet i 4G riskerar att övergå till Kina, varnade Lewis.

Källor: CNBC, New York Times, CNN