Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Fem frågor inför Lejonens match mot det danska bananskalet

Förbrödning mellan finländsk och dansk supporter.
Vilka supportrar jublar högst i kväll? Förbrödning mellan finländsk och dansk supporter. Bild: Yle / Tomi Hänninen Herr-VM i ishockey 2019,världsmästerskapet i ishockey för herrar

Nu slår Finland inte längre ur underläge. Lejonen är skyhög favorit då man möter Danmark i kväll. Laget som besegrade Finland i VM-turneringen i fjol.

Finland–Danmark

Kosice, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Sebastian Backman och Chriso Vuojärvi i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 20.45.

Den tuffa starten på VM gav Lejonen sju poäng på tre matcher. I fortsättningen av gruppspelet är motståndet lättare. Åtminstone på pappret.

Vägen mot gruppseger är utstakad men då gäller det att vinna över Danmark, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Här fem frågor inför kvällens drabbning mellan Finland och Danmark.

1. Halkar Lejonen på ett bananskal igen?

Finland har de två senaste VM-turneringarna haft vissa bekymmer mot mindre namnstarka lag. I fjol torskade man mot just Danmark och också Tyskland i gruppspelet och i VM 2017 åkte man på en käftsmäll mot Frankrike.

Strax inför VM genrepade Finland mot Danmark och Lejonen vann de tajta matcherna bara med uddamålet, 1–0 och 2–1. Det borde alltså inte finnas någon risk för att Jukka Jalonens lag skulle underskatta danskarna, men osvuret bäst.

Spelar Finland på samma nivå som i de tre första matcherna ska det bli tre poäng i kväll.

2. Juho Lammikko skadad – påverkar det fjärde kedjan?

Finlands fjärde center skadade sig mot USA och spelar inte i kväll.

Fjärde kedjan med Lammikko och yttrarna Marko Anttila och Jere Sallinen har varit Finlands mest pålitliga formation. Klarar ersättaren Juhani Tyrväinen av att skapa samma balans i linan, som tillsvidare tagit första bytet i samtliga nio perioder.

3. Vem gör målen?

Kaapo Kakko har stulit showen med sina fem baljor, men bakom honom har den finländska offensiven varit precis så trubbig som många hade befarat.

Matchen mot Danmark och de övriga återstående gruppspelsmatcherna är ett gyllene läge för Finland att uppvisa bredd i anfallet. Skulle vara välkommet med höjt självförtroende inför slutspelet.

4. Greppar Lankinen första spaden för gott?

Kevin Lankinen har öppnat VM-turneringen starkt. Han vaktar kassen igen i kväll, efter att han fått stå över matchen mot USA.

Finland har haft en tendens att skapa målvaktskontroverser i VM-sammanhang. En ny toppmatch av Lankinen skulle cementera honom som förste målvakt i fortsättningen.

5. Hur taggade är danskarna?

Danmark har samlat fem poäng på tre matcher. Men 1–2-förlusten mot Tyskland, en av huvudmotståndarna i kampen om slutspelsplatserna, svider.

Danskarnas återstående program är tufft och drömmen om kvartsfinal känns avlägsen. Samtidigt som platsen i A-VM i praktiken är kirrad.

Lagets största stjärna, NHL-spelaren Lars Eller, lämnade VM efter de tre första matcherna och det kan påverka lagets inställning i fortsättningen.

Finlands formationer:

Målvakter:

30 Kevin Lankinen (35 Jussi Olkinuora)

Försvar:

4 Mikko Lehtonen–55 Atte Ohtamaa
40 Petteri Lindbohm–28 Henri Jokiharju
70 Niko Mikkola–7 Oliwer Kaski
50 Miika Koivisto–58 Jani Hakanpää

Anfall:

25 Toni Rajala–15 Arttu Ilomäki–20 Niko Ojamäki
82 Harri Pesonen–65 Sakari Manninen–24 Kaapo Kakko
19 Veli-Matti Savinainen–27 Eetu Luostarinen–41 Joel Kiviranta
76 Jere Sallinen–21 Juhani Tyrväinen–12 Marko Anttila

Läs också