Hoppa till huvudinnehåll

Bästa tipsen just nu - spelning, litteratur och utställning du inte får missa

Elisa Tiilikainen / Muusikko Ellips / Helsinki 10.01.2019
Elisa Tiilikainen, känd från Haloo Helsinki, ger nu ut musik under namnet Ellips. Elisa Tiilikainen / Muusikko Ellips / Helsinki 10.01.2019 Bild: Jouni Immonen / Yle musik

Håll dig uppdaterad på det bästa inom kulturen just nu. Kulturredaktionen med vänner ger veckans bästa tips.

Kulturredaktör Marit Lindqvist, som aldrig lämnar hemmet utan en bok i väskan

Den femte upplagan av litteraturfestivalen Helsinki Lit lockar litteraturälskare som getingar till en sockerbit.

Själv ser jag ser fram emot spirituella samtal om avsaknaden av fjärilar på Island och homoerotisk kärlek i Italien, lika väl som minnesbilder från en uppväxt i Vietnam och renoveringskaos i London.

Litteraturfestivalen Helsinki Lit på Savoy-teatern i Helsingfors med direktsändning på Yle Arenan, fredag 17.5 och lördag 18.5.

Savoyteatern i Helsingfors i skymningen.
Savoyteatern i Helsingfors i skymningen. Bild: Wikimedia commons/Tero Koistinen teaterkonst,Savoy-teatern,Helsingfors

Musikredaktör Michael Cronström gillar motorcyklar och elefanter och bra spelningar förstås

Elisa Tiilikainen, känd som Elli Haloo från framgångsrika Haloo Helsinki, ger nu ut musik under namnet Ellips. Albumet Yhden naisen hautajaiset förbluffade åtminstone mig med fina låtar och duktigt musicerande.

Som bäst uppträder Ellips runt om i Finland och på fredag står Lahtis och på lördag Laukas i turen.

Om hon är ens hälften så bra live som på skiva lönar det sig utan vidare att gå och se henne på Finlandia-klubi, Sibeliushuset i Lahtis fredag den 17.5 kl. 21 eller på Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa (Laukas) dagen efter samma tid.

Producent Jessica Edén, f.d. bildkonststuderande och barnsligt förtjust i konstverk som inte bara är snygga utan dessutom roliga

Glädjen bara liksom exploderar i mig alltid när jag ser Ru Runebergs silverkryp. Det är så underbart att en skicklig silversmed struntar i berlocker och dopskedar och väljer att pigga upp världen med glada, galna och fantastiskt välgjorda ca 20 cm stora myror, flugor och fåglar. Som dessutom kan inhysa t.ex. salt eller sprit.

Silverkrypen finns fram till söndag utställda på Galerie Donner på Havsgatan i Helsingfors. Gå dit om du bara har en möjlighet. Om inte: Googla fram Ru Runebergs bilder och bli glad. (Att han har världens bästa namn är en bonus.)

En tupp gjord av silver
Vinkaraffen "von Döbeln" av Ru Runeberg. En tupp gjord av silver Bild: silverarbeten

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje