Hoppa till huvudinnehåll

De kungliga hundarna stal showen när Norge firade "syttende mai"

Prinsessan Ingrid Alexandra och de kungliga hundarna Muffins Kråkebolle och Milly Kakao firar 17 maj.
Prinsessan Ingrid Alexandra klädd i bunad och de kungliga hundarna Muffins Kråkebolle och Milly Kakao firar 17 maj. Prinsessan Ingrid Alexandra och de kungliga hundarna Muffins Kråkebolle och Milly Kakao firar 17 maj. Bild: RPE/All Over Press Norge,nationaldagar

Norrmännen firade på fredagen landets nationaldag i traditionell stil på 17 maj.

Kungafamiljen tog emot paraderna på balkongen på slottet i Oslo. Det är en tradition som startades av kung Haakon VII och drottning Maud 1906.

Den norska kungafamiljen på slottets balkong i Oslo på 17 maj.
Den norska kungafamiljen på slottets balkong i Oslo. Från vänster kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette Marit, drottning Sonja och kung Harald. Den norska kungafamiljen på slottets balkong i Oslo på 17 maj. Bild: EPA-EFE/Ola Vatn Norge,nationaldagar,Haakon,Drottning Sonja av Norge,Harald V,Sverre Magnus av Norge,Ingrid Alexandra av Norge,Mette Marit

Både skolbarn och vuxna brukar ofta klä sig i så kallad bunad, som är en högtidsdräkt baserad på traditionella folkdräkter.

Den norska nationaldagen firas på årsdagen av att Norges grundlag stadfästes den 17 maj 1814. På norska hänvisar man i regel till "syttende mai".

Den norska kronprinsfamiljen utanför sitt residens i Skaugum på 17 maj.
Kronprinsfamiljen och de kungliga hundarna Muffins Kråkebolle och Milly Kakao utanför residenset i Skaugum. Den norska kronprinsfamiljen utanför sitt residens i Skaugum på 17 maj. Bild: Dutch Press Photo/WENN.com/All Over Press Norge,nationaldagar,Haakon,Mette-Marit av Norge,Ingrid Alexandra av Norge,Sverre Magnus av Norge

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes