Hoppa till huvudinnehåll

Elever från Kapellby skola röstade i Barnens val - Ronja Räv klar favorit bland barnen

Lappträsk kommun deltar i år i Barnens val. Medan förhandsröstningen i EU-valet pågår får också barnen rösta - på ett favoritdjur. Eleverna vid Kapellby skola röstade ivrigt i kommungården.

- Vi är här för att rösta i EU-valet. Tanken är den att det går till som i ett riktigt val. Eleverna får gå in i valbåset och skriva numret på den kandidat som de vill rösta på och sätta lappen i någon sorts valurna, säger klasslärare Rasmus Bergman.

Han står utanför kommungården tillsammans en grupp tredje- och fjärdeklassare.

bild på lappträsk lärare
Rasmus Bergman bild på lappträsk lärare Bild: Filip Snellman / Yle Politik,Lappträsk,barnens val

Eleverna röstar inte på riktiga kandidater utan på olika djur, vars egenskaper finns presenterade på ett bord inne i kommunkansliet.

- Jag ska rösta på påhittade karaktärer. Jag vet inte riktigt vad de är, men jag tror att de är djur. Vi får en lapp där inne och så kan man välja ett nummer och skriver det på lappen. Och jag väljer den som jag tycker mest om, säger Linn Strömberg.

Lappträsk är en av 40 kommuner som i år deltar i Barnens val.

bild på lappträsk grundskole klass
bild på lappträsk grundskole klass Bild: Filip Snellman / Yle Politik,Lappträsk,barnens val

Kommunen gick med efter att en förstaklassare frågat: ”Varför får ni vuxna alltid rösta men inte vi barn?” Hon hade tittat på valreklamen inför EU-valet med sina föräldrar i Kapellby.

Kommunen nappade på barnens önskan och därför får barnen på lek rösta på sina egna favoriter.

Barnens val har ordnats sedan 2017 i regi av Finlands Juniorhandelskamrar tillsammans med Björneborgs stad och Kommunförbundet. Barnens val ordnas i år i 40 kommuner, varav åtta är tvåspråkiga.

bild på röst kandidater
Kandidaterna med beskrivning. bild på röst kandidater Bild: Filip Snellman / Yle Politik,lasten vaalit

Barnen får rösta under förhandsröstningen, det vill säga fram till den 21.5.

Sex kandidater tävlar om barnens röster för att få resa ut i Europa. De kallar sig Ronja Räv, Ronny Ren, Brutus Björn, Hilda Häst, Ulla Uggla och Linus Lokatt.

Adelie Sjöberg och Ella Laaksonen tycker att Hilda Häst är en bra kandidat för hästar hör till deras favoritdjur.

De tycker att Hilda Häst skulle få öppna ett ridstall med en ridskola om hon skulle bli vald. Laaksonen kan också tänka sig att hästen skulle kunna förhandla med bönderna i trakten om bättre hö.

lappträsk kommunkansli
lappträsk kommunkansli Bild: Filip Snellman / Yle Politik,Lappträsk,lasten vaalit

Resten av eleverna som vill berätta om sina favoriter väljer Ronja Räv.

Räven är ett av Alina Hämäläinens, Mea Lindströms och Alvin Anderssons favoritdjur för att den är fin och har vackra färger. De flesta av barnen vid kommunkansliet har dessutom sett rävar på riktigt.

- Jag tycker att den har fina färger och det är ett av mina favoritdjur. Jag tycker att de först är lite skrämda, men jag har tänkt att det skulle vara helt roligt att ha en räv som husdjur, men jag inte att det går, säger Reneya Peisa.

Peisa har inte själv sett en räv på riktigt, men nog ett nära möte mellan räv och människa på video.

Räven är kommunens maskot

Klasslärare Rasmus Bergman har en teori om varför räven är så populär.

- Den finns med i många logotyper som Lappträsk har i sin marknadsföring så vi ser rävar lite här och där, till exempel när man kommer in här till byn så finns där några rävar på ett plakat.

Frågor kring varför man röstar, hur man kan påverka och vad demokrati är tas upp redan lågstadiet.

- Lite med dem som går på fyran. Det har kommit en del i samhällsläran i år, men det kommer sedan mera om hur till exempel EU-parlamentet fungerar i senare klasser som femman och sexan, säger Bergman.

person som röstar
I valbåset. person som röstar Bild: Filip Snellman / Yle Politik,folkomröstningar,röst,förhandsröstning,omröstningar,lasten vaalit

Inne i kommunkansliet samlas eleverna kring bordet där kandidaterna presenteras. Lärarna berättar hur röstningen går till och hjälper vid behov med att berätta om kandidaterna.

Vid räven "Klipska Ronja är en lösning till vad som helst" och vid hästen "Hilda Häst är en outtröttlig arbetare som överkommer alla hinder med elegans".

Röstningen går precis som eleverna har föreställt sig. De får skriva numret på sin favorit på valsedeln. Sedan stämplas sedeln av en valförrättare och till sist lägger de den i en valurna.

- Jag skulle vilja att det skulle gå så att om till exempel räven får mest röster så skulle det sedan bli bättre för räven, säger Reneya Peisa.

- Jag önskar att räven skulle få en egen plats eller en staty. Den skulle kunna få en tavla i vår skola, säger Ella Laaksonen.

Efter att röstningen på valdagen 26.5 är över samlas alla barns röster ihop och räknas. Resultatet publiceras nationellt veckan efter valet.

Läs också