Hoppa till huvudinnehåll

FC Inter-grundaren Stefan Håkans dömd till fängelsestraff – lurade staten på stödpengar till Kuppis fotbollsstadion

Illustrerande bild på sedlar och Kuppis fotbollsstadion.
Illustrerande bild på sedlar och Kuppis fotbollsstadion. Bild: All Over Press, collage: Yle sedlar,kuppis fotbollsstadion

FC Inter-grundaren Stefan Håkans har dömts till tio månader villkorligt fängelse för grovt subventionsbrott. Håkans lämnade in oriktiga uppgifter till Utbildnings- och kulturministeriet i en ansökan om statsstöd.

Ansökan gällde anskaffning av ett nytt elektroniskt passerkontrollsystem till Kuppis fotbollsstadion. Avtalet om systemet fanns både på finska och på svenska, men de skiljde sig markant från varandra.

Håkans ansökte om stöd för Kuppis Stadion Ab, men han bifogade ett avtal där anskaffningspriset meddelades vara 294 859,36 euro, trots att anskaffningspriset för det elektroniska portsystemet varit 147 000 euro.

"Eftersträvade en avsevärd vinning"

Helsingfors tingsrätt gav på fredagen sitt domslut i fallet. Håkans döms till fängelsestraff och till att ersätta Utbildnings- och kulturministeriet med 73 500 euro som skadestånd.

Enligt domslutet har Håkans eftersträvat en avsevärd vinning.

Då ärendet tidigare i år behandlades i domstolen sade Håkans att ansökan om statsstöd har gjorts enligt direktiven.

- Jag skrev under ansökan, men alla uträkningar har nog gjorts. Nog borde allt har gjorts korrekt från vår sida, intygade Håkans.