Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Sunset – Oscarsbelönad regissör är tillbaka med förbryllande film om tiden just innan första världskriget

Närbild på Irisz Leiter (Juli Jakab) i solnedgången.
Írisz Leitner (Juli Jakab) kommer till Budapest för att få svar men blir indragen i en mörk malström Närbild på Irisz Leiter (Juli Jakab) i solnedgången. Bild: Future film László Nemes,Juli Jakab,Sunset (film)

Året är 1913, platsen Budapest och det är som om vi befann oss i en egendomlig mardröm. Det finns ett förfall som snart kommer att avslöjas och våld som snart exploderar.

Den ungerska filmregissören László Nemes gjorde en stark debut med den Oscarsbelönade Son of Saul där vi följde Sauls mardrömslika tillvaro i Auschwitz. Det som speciellt skapade den gastkramande känslan var att kameran så att säga hängde fast vid Saul och hans ansikte. Vi befann oss där, med honom.

Géza Röhrig spänner blicken i en medfånge i koncentrationslägerskildringen Son of Saul
Géza Röhrig spelade huvudpersonen Saul. Géza Röhrig spänner blicken i en medfånge i koncentrationslägerskildringen Son of Saul Bild: Future Film géza röhrig

Lite samma stil med långa tagningar och en kamera som följer tätt inpå huvudpersonen har vi även i hans nya film Sunset.

Vi möter den unga Írisz Leitner (Juli Jakab) då hon precis anlänt till Budapest. Hon sitter i en hattaffär och provar den ena mer eleganta kreationen efter den andra. Men inställningen till henne förändras då hon meddelar att hon egentligen söker jobb som modist.

Och när hon säger sitt efternamn slussas hon direkt upp till hattaffärens ägare Oszkár Brill (Vlad Ivanov) som med en ansträngd artighet tar emot henne och erbjuder henne skjuts tillbaka till tågstationen.

Oszkár Brill (Vlad Ivanov) i närbild då han håller i ett brev.
Oszkár Brill spelas av den rumänska skådespelaren Vlad Ivanov. Oszkár Brill (Vlad Ivanov) i närbild då han håller i ett brev. Bild: Future Film Sunset (film),Vlad Ivanov

Efterhand får vi veta att Írisz föräldrar i tiderna grundade hattaffären, som alltså fortfarande bär deras namn Leitner. Men föräldrar dog i en tragisk brand då Írisz var liten och Brill har jobbat hårt för att bygga upp både affären och ge namnet Leitner ett anseende igen.

För det finns också en äldre bror till Írisz. En bror som kanske var den som tände på, och som kanske också försökte skada Brill och som påstås ha mördat en greve.

Men ingen är särskilt intresserad av att svara på frågorna Írisz ställer. Eller villiga att hjälpa henne finna brodern hon aldrig träffat.

Och vad är det egentligen för affärer som sker i skydd av alla de utsökt vackra hattarna?

Irisz Leiter (Juli Jakab) stiger av ett tåg i solnedgången.
Írisz (Juli Jakab) söker envist efter svar trots att ingen vill hjälpa henne. Irisz Leiter (Juli Jakab) stiger av ett tåg i solnedgången. Bild: Future Film Juli Jakab,Sunset (film)

En era går mot sitt slut

Sunset präglas av en underlig, nästan bisarr känsla. Som åskådare får vi smulor av information. Vi tvingas nöja oss med att följa Írisz som envist fortsätter att fråga och söka.

Och ju längre in i filmen vi kommer börjar vi ana att nåt är inte bara fel. Det finns nåt våldsamt och galet och sjukt som ligger där precis under ytan. Du kan skyla mycket med en vacker hatt, men inte allt.

Zelma (Evelin Dobos) provar en hatt.
Zelma (Evelin Dobos) jobbar i hattaffären och är en av dem som Írisz försöker få hjälp av. Zelma (Evelin Dobos) provar en hatt. Bild: Future Film Sunset (film)

Det är förstås ingen slump att filmen utspelar sig i Budapest år 1913. Vi vet att ett världskrig snart skall bryta ut. Att det vi nu ser snart inte längre finns. Lite på samma sätt som i Michael Hanekes Det vita bandet (2009).

Sunset drabbar en ändå inte alls lika starkt som Son of Saul. Kanske för att så mycket här handlar om saker som inte sägs ut och frågor som inte får ett svar. Och att mycket i handlingen inte verkar logiskt.

Nemes är i alla fall skicklig på att skapa en sällsam stämning. Genom Írisz skildrar han ett förfall som pågått länge och förgiftat många.

Írisz är på ett sätt det sista av den gamla världen. När hon försvinner ut ur bild är det nåt som är borta för evigt.

Irisz Leiter (Juli Jakab) i närbild.
Irisz Leiter (Juli Jakab) i närbild. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Juli Jakab,Sunset (film)

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje