Hoppa till huvudinnehåll

Finland fjärde i Europa på regnbågskartan, men det finns mycket kvar att göra: "Det kan hända att man försöker "fixa" regnbågsmänniskor"

Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.
Fördomar finns – i dag uppmärksammas de gentemot könsminoriteter och sexuella minoriteter. Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014. Bild: EPA/MATEJ DIVIZNA homosexuella,pride

Han studerar medicin sedan 2015 och stöter på fördomar kring transpersoner varje dag. Han är gift med sin ungdomskärlek sedan gymnasietiden och gick redan då ut som transperson på en liten ort. I dag är Sakris Kupila ordförande för Seta och gläds över att Finland rankas fjärde på den europeiska regnbågskartan.

Regnbågskartan är skapad av Ilga-Europe och rankar 49 europeiska länder utifrån hur jämlika deras lagar och policyer är i LGBTI-frågor.

Finland har avancerat på regnbågskartan, från femte till fjärde plats, efter Malta, Belgien och Luxemburg.

– Det här beror på Finlands jämlika äktenskapslag och på moderskapslagen, som möjliggör två mammor som barnets föräldrar, förklarar Setas ordförande sedan årsskiftet, Sakris Kupila.

Sakris Uutela studerar medicin vid Läkis i Helsingfors. Han är också aktiv inom bland annat Invalidförbundet, Familjeförbundet och som ordförande för Seta. Hösten 2018.
Sakris Kupila är ordförande för Seta sedan början av 2019. Han studerar medicin vid Helsingfors universitet. Sakris Uutela studerar medicin vid Läkis i Helsingfors. Han är också aktiv inom bland annat Invalidförbundet, Familjeförbundet och som ordförande för Seta. Hösten 2018. Bild: Yle/Mi Wegelius studerande,medicin,transperson,Regnbågsmänniskor

– Också ändringarna i jämställdhetslagstiftningen som kom 2015 bidrar till att Finland steg från femte till fjärde plats, säger Kupila.

Han har inga svar på varför Finland är det enda nordiska landet bland fyra i topp på regnbågskartan.

– Jag tror ändå att vår uppdaterade lagstiftning på det här området spelar in här.

Translagen pockar på – lagen om juridiskt kön måste bli mer jämlik

Kupila säger att det fortfarande finns mycket att göra inom lagstiftningen.

– Interkönade människors rättigheter måste bli bättre. Det finns ännu läkare som gör operationer på interkönade bebisar. Det måste man sluta med.

Adoptionsprocesserna behöver också ses över, enligt Kupila, med tanke på sexuella minoriteter.

Motarbeta fobierna!

I dag uppmärksammar man internationellt fobierna gentemot könsminoriteter och sexuella minoriteter. Den internationella takorganisationen uppmärksammar olika sätt att göra det här på sin webbplats.

Regnbågsunga mest diskriminerade

Undersökningar visar att regnbågsbarn och regnbågsunga fortfarande hör till de mest diskriminerade grupperna i samhället.

– Det är viktigt att man får vara sig själv i skolan. Omgivningen i skolan borde vara sådan att alla får växa upp till dem de vill bli, betonar Sakris Kupila.

Han för också fram betydelsen av icke-diskriminerande idrottsplatser och olika former av trygga aktiviteter för olika slags unga.

Kartor ger helheter

Den europeiska regnbågskartan har funnits i tio år nu. Sist bland 49 länder i Europa finns Armenien, Turkiet och Azerbajdzjan.

– Kartan är bra om man vill se helheter, förklarar Kupila vidare. Det att Finland finns på fjärde plats är bra men man får inte invagga sig i tanken om att allt är bra i vårt land.

Rankningen beaktar bara lagstiftningen - inte samhällsklimatet.

– Vi har ett polariserat diskussionsklimat i dag, mycket hatretorik. Regnbågsmänniskor möter mycket diskriminering i vardagen, i skolan, på jobbet, inom sjukvården, i hela Finland. Det syns inte på kartorna.

Han säger ändå att mycket har gjorts i Finland - det får vi inte glömma.

Prideflagga på prideparaden i Paris 2009.
Mycket arbete med attityder återstår. Prideflagga på prideparaden i Paris 2009. Bild: EPA/IAN LANGSDON hbtq

Han kombinerar läkarstudier med Setas ordförandeskap

– Jag vill skydda människan och människors rättigheter som läkare, säger Kupila, som studerar medicin sedan 2015.

Han vill ställa upp för minoriteter, människor som blir diskriminerade, oberoende vad det gäller. Läkare har makt och man lyssnar på läkare i dag.

– Som läkare ser vi mycket, också de mörka sidorna.

Det kan hända att man försöker "fixa" en regnbågsmänniska

Läkarna är delade när det handlar om behandlingen av sexuella minoriteter och könsminoriteter.

– Hälsovården har överlag varit väldigt diskriminerande gentemot regnbågsmänniskor. Så är det ännu.

– Det kan vara svårt att få hjälp som regnbågsmänniska, särskilt om man tillhör en könsminoritet. Det kan vara att man inte blir trodd som person, det kan hända att man försöker "fixa" en regnbågsmänniska till en "frisk", heterosexuell person.

Kupila säger att läkarnas värld är mycket klinisk, man pratar mycket om case och diagnoser.

– Själv vill jag som läkare föra in en mera mänsklig bild av mitt jobb, berättar han. Jag är inte den enda, världen förändras nu.

– Det kanske inte syns men saker händer hela tiden, också inom hälsovården.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes