Hoppa till huvudinnehåll

Muddringsarbetet igång igen i Karleby – "en granat ändrar inte planerna"

Ett mudderverk.
Mudderverk utanför Karleby. Ett mudderverk. Bild: Yle/Kalle Niskala Karleby,muddring,Mudderverk

Muddringsarbetet vid farleden till Karleby hamn har återupptagits efter att Försvarsmakten nu har oskadliggjort den granat som igår kväll påträffades i muddringsmassorna.

Det var på torsdag kväll som muddringsarbetet tillfälligt fick avbrytas efter att en granat fastnat i röret på det sugmudderverk som opererar på platsen.

Mudderverket flyttades till hamnen och området spärrades av i väntan på Försvarsmaktens experter.

Senare på kvällen oskadliggjorde Försvarsmakten granaten och arbetet kunde fortsätta. Man avbryter alltså inte muddringsarbetet på grund av det här granatfyndet.

- Vi är förberedda på att det kan dyka upp sprängämnen. Stora mängder ammunition har dumpats här mellan 40- och 70-talen, säger projektchefen Seppo Paukkeri på trafikledsverket Väylä.

Kan finnas mycket sprängämnen kvar

Under förra sommaren plockade försvarsmaktens dykare upp ett 40-tal gamla granater från området som nu muddras men det är omöjligt att veta hur mycket som ligger kvar.

- Området som muddras är stort och en del av ammunitionen kan ha sjunkit djupt ner i bottenleran, och hittas först när man muddrar, säger Paukkeri.

Enligt Seppo Paukkeri innebär torsdagens granatfynd inte några ändrade planer i det här skedet. Men varje granatfynd innebär ändå ett avbrott i arbetet.

Farleden till Karleby muddras till ett djup av 14 meter.

Artikeln är baserad på Yle Keski-Pohjanmaas artikel "Kokkolan satamaväylän ruoppaukset jatkuvat yllätyskeskeytyksen jälkeen – "Yhden kranaatin löytyminen ei vielä muuta suunnitelmia"".

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten