Hoppa till huvudinnehåll

Nya målskyttar och ytterligare en skadad center – Lejonens historiska seger över Storbritannien blev dyrköpt

Joel Kiviranta gör mål mot Storbritannien.
Joel Kiviranta var en av spelarna som nätade mot Storbritannien. Joel Kiviranta gör mål mot Storbritannien. Bild: Lehtikuva Joel Kiviranta,Finlands herrlandslag i ishockey

Efter en svettig första period blev det till slut en väntat komfortabel seger över Storbritannien för Lejonens del. Slutsiffrorna skrevs 5–0 till Finland – som åkte på ett nytt avbräck då Eetu Luostarinen fick lämna matchen med en knäskada.

Att Finland var förhandsfavorit var det aldrig något snack om. Frågan var närmast om Kaapo Kakko skulle göra fler mål än det hela brittiska laget.

Men Storbritannien bjöd upp till kamp.

Den första perioden spelades så gott som enbart i Finlands offensiva zon, men det brittiska försvaret spelade uppoffrande och Ben Bowns var urstark mellan stolparna.

Lejonen satte tolv skott på mål i den första perioden – men minst lika många stannade i brittiska försvarare eller missade kassen helt och hållet.

– Vi måste nog skärpa oss nu, konstaterade Jani Hakanpää för C More i den första periodpausen.

Och visst skärpte Lejonen sig.

Femdubbel målglädje

Den andra perioden hann bara bli 24 sekunder gammal innan Toni Rajala med ett präktigt handledsskott överlistade Bowns för första gången. Fem minuter senare var det Atte Ohtamaas tur att visa upp prickskyttet och matchen stod plötsligt 2–0 till Finland.

Vasa Sport-anfallaren Joel Kiviranta utökade ledningen till 3-0 ännu innan den andra periodpausen – och matchen var avgjord.

Den tredje perioden bjöd närmast på ett lite halvhjärtat ställningskrig där Storbritannien också fick öva på att spela i numerärt överläge. I matchens slutminuter plockade britterna ut målvakten och då satte Kristian Kuusela 4–0 i tom kasse.

Efter att Juhani Tyrväinen prickats med en brittisk klubba i ansiktet fick Finland ännu avrunda segersiffrorna till 5–0 i power play. Målskytt: Mikko Lehtonen.

– Vi spelade intensivt och höll dem borta från de farligaste mållägena, med undantaget för några nära ögat-studsar. Jag är nöjd med insatsen. Jussi gjorde också väl ifrån sig mellan stolparna, summerar chefstränaren Jukka Jalonen i C Mores intervju.

Segern var som känt Finlands första över Storbritannien i stortävlingssammanhang.

Luostarinen skadad

I och med segern säkrade Finland så gott som sin plats i kvartsfinalerna. Lejonen spelar kvartsfinal med 100 procents säkerhet ifall USA slår Danmark på lördag.

Lejonen toppar för tillfället grupp A med 13 poäng på fem matcher. Tyskland ligger en poäng efter, men har spelat en match färre.

Finland åkte ändå på ett tungt avbräck i matchen då Eetu Luostarinen tvingades utgå med en knäskada. En brittisk anfallare krockade med Luostarinens knä efter en tekning och centern kunde inte återvända till matchen.

Efteråt sågs Luostarinen gå i hallen med knästöd och kryckor. Jalonen ville inte gå in på exakt hur allvarlig skadan är.

– Vi får återkomma i morgon. Så här kan det gå i ishockey, konstaterar lotsen.

Resultat:

Finland – Storbritannien 5–0 (0–0, 3–0, 2–0)
20.24 Toni Rajala (Mikko Lehtonen, Jussi Olkinuora) 1–0 pp
25.08 Atte Ohtamaa (Juhani Tyrväinen, Veli-Matti Savinainen) 2–0
34.59 Joel Kiviranta (Miika Koivisto, Juhani Tyrväinen) 3–0
57.27 Kristian Kuusela (Veli-Matti Savinainen) 4–0 tm
59.49 Mikko Lehtonen (Henri Jokiharju) 5–0 pp

Målvakter:
Jussi Olkinuora, Finland 2+5+5=12 räddningar
Ben Bowns, Storbritannien 12+18+19=49

Österrike – Norge 3–5

Frankrike – Slovakien 3–6

Tjeckien – Italien 8–0

Läs också