Hoppa till huvudinnehåll

Ordkonstskola och X3M-redaktörer får språkpris: "Simon och Märta är intressanta för sin målgrupp och fångar upp svenskspråkiga unga i en krävande mediemiljö"

En leende Märta Westerlund och Simon Karlsson och en nöjde  i en vit, stor, runt fotölj med magentafärgat tyg innuti, framför en mörkgrå vägg.
Simon och Märta underhåller Svenskfinland varje vardagsmorgon klockan 6-10. En leende Märta Westerlund och Simon Karlsson och en nöjde i en vit, stor, runt fotölj med magentafärgat tyg innuti, framför en mörkgrå vägg. Bild: Yle/Malena Holmström Yle X3M

Hugo Bergroth-sällskapet delade på fredag ut två språkpris. Sydkustens Ordkonstskola tilldelades Hugo Bergroth-priset och Yle X3M:s redaktörer Simon Karlsson och Märta Westerlund tilldelades Språksporren.

Hugo Bergroth-priset på 5 000 euro kom som en glad överraskning för Sydkustens Ordkonstskola.

– Vi blev så otroligt glada och hoppade nästan i taket. Det här är en erkänsla för det vi jobbat för i 20 år, säger Sydkustens ordkonstskolas rektor Monica Martens-Seppelin.

Skolan har enligt motiveringen bland annat "inspirerat barn till att leka med ord genom sin undervisning i ordkonst, turnerande utställningar som Ordboet och ordkonstläger. Ordkonsten, som en del av den grundläggande konstundervisningen, har spridit sig i Svenskfinland tack vare Ordkonstskolans målmedvetna och kreativa arbete och ordkonstledare utbildas nu på olika håll enligt det koncept skolan byggt upp."

– Ordkonst som hobby kommer aldrig att kunna tävla med ishockey, fotboll och dans, men det behövs. Det ska finnas en möjlighet för barn och ungdomar att utöva ordkonst. Man stärker både språk och självkänsla. Det blir allt viktigare i framtiden att kunna uttrycka sig väl och använda sitt språk, säger Martens-Seppelin.

Språksporren till X3M:s morgonduo

Språksporren är ett pris på 1 000 euro och delas vissa år ut för att lyfta fram duktiga och entusiastiska språkbrukare eller språkliga inspiratörer.

I år tilldelas språksporren Yle X3M:s redaktörer Simon Karlsson och Märta Westerlund.

Programlederna Märta och Simon från X3M veckoslut
Märta och Simon på Stafettkarnevalen 2017. Programlederna Märta och Simon från X3M veckoslut Bild: Yle/Björn Karlsson Stafettkarnevalen,Simon Karlsson,Yle X3M,märta westerlund

"Simon Karlsson och Märta Westerlund är intressanta för sin målgrupp och fångar upp svenskspråkiga unga i en krävande mediemiljö. De har ett gott språk och deras personliga stil visar också en språklig identitet som är färgad av uppväxtmiljöerna i Pargas respektive Västnyland. Simon och Märta och deras glada kommunikation i radio och på sociala medier är en klart bidragande orsak till att många finlandssvenska unga följer Svenska Yle."

Språkprisen delades ut på fredag vid Hugo Bergroth-sällskapets, Hanaholmens och Språkinstitutets årliga språkvårdsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes