Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens premiärminister Theresa May lovar avgå

Storbritanniens premiärminister Theresa May utanför sin tjänstebostad Downing Street 10
Storbritanniens premiärminister Theresa May utanför sin tjänstebostad Downing Street 10 Bild: AFP / Lehtikuva Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May har lovat sitt parti att ge en tidsram för sin avgång efter brexit-omröstningen i juni.

Löftet kommer efter förhandlingar mellan May och inflytelserika parlamentsledamöter i hennes Tory-parti.

May har länge bitit sig fast vid makten, men nu har hon accepterat att hon måste avgå om det utträdesavtal hon förhandlat fram med EU förkastas en fjärde gång.

En källa inom partiet uppger till BBC att det är ”otänkbart” att May skulle stanna kvar efter en fjärde förlust.

Det mesta tyder på att parlamentet kommer att säga nej också i juni.

Förhandlingarna med det största oppositionspartiet Labour har hittills inte gett några resultat.

Ett av de stora hindren är att Labour tvivlat på att Mays efterträdare kommer att respektera ett eventuellt avtal. Nyheten om hennes avgång minskar därför ytterligare möjligheterna för ett avtal.

Bitit sig fast

May har tidigare lovat avgå om parlamentet godkänner utträdesavtalet.

I slutet av fjolåret försökte en grupp Tory-parlamentariker avsätta May från partiledarposten, men den gången misslyckades försöket.

Enligt partiets regler kan hon inte utmanas på nytt förrän det gått ett år från den senaste omröstningen.

Men trycket på May har ökat stadigt under våren. Hennes oförmåga att slutföra brexit-processen och förlusten i lokalvalet i England har sakta ätit upp hennes ställning i partiet.

Johnson vill efterträda

Hur Mays avgång kommer att påverka det brittiska brexit-kaoset är oklart.

Hittills har den tidigare utrikesministern och brexit-ivraren Boris Johnson meddelat att han eftersträvar premiärministerposten.

Om Johnson blir nästa premiärminister betyder det att riskerna för en avtalslös brexit ökar ytterligare.

Brexit lyfte May

Theresa May valdes till partiledare för Tories i kaoset efter att britterna folkomröstat för att lämna EU. Hon lovade ett snabbt och slutgiltigt utträde ur unionen.

Men processen drog ut på tiden an efter att det blev klart att det inte var så enkelt att kapa banden till Bryssel.

Samtidigt har May tvingats brottas med problem som orsakats av att hennes konservativa Tory-parti är djupt splittrat om brexit.

Den hårda linjens förespråkare, de så kallade brexitörerna, vill se ett snabbt utträde med så få band kvar till Bryssel som möjligt. Om det inte är möjligt ska Storbritannien lämna unionen utan något avtal alls.

De mer moderata krafterna inom partiet vill stanna så nära EU som möjligt, en del av dem hoppas att utträdet ska kunna avvärjas på något vis.

Splittringen har gjort det omöjligt för May att skapa en majoritet i parlamentet för sitt brexit-avtal, och det kostar nu henne premiärministerposten.

Källor: BBC, Guardian, STT, Reuters