Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Danspaviljongen på Ramsholmen i Ekenäs ska väckas ur sin törnrosasömn

Nämn Ramsholmen för en lite äldre Ekenäsbo och hen lyser upp eller får ett hemlighetsfullt Mona Lisa-leende på sina läppar. Här i danspaviljongen har många upplevt en romans, kanske sin första kyss och åtminstone haft väldigt roliga sommarkvällar på dansgolvet eller utomhus bakom någon lummig buske.

Det är Ekenäs frivilliga brandkår, grundad 1871, som kom till Ramsholmen år 1876. Brandkåren ordnade nämligen fina årsfester som ledde till att medlemsantalet i kåren växte rekordsnabbt och därför behövde Ekenäs FBK ett stort område för att ordna fester. Ganska snabbt byggde brandkåristerna en estrad och småningom danspaviljong, en kafeteria och friluftsscen.

En bred, men ganska låg gulmålad träbyggnad ute i grön och lummig natur.
Danspaviljongen är från början av 1970-talet. Den kostade då 68.500 mark att bygga. En bred, men ganska låg gulmålad träbyggnad ute i grön och lummig natur. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ramsholmen,Ekenäs,Raseborg,festplatser,danspaviljongen på Ramsholmen

Nuvarande danspaviljong är från 1971 och är den nyaste byggnaden. Paviljongen är ingalunda den första dansbanan. Man har fått bygga flera. Föregångarens räcken gick sönder när det danska popbandet Lollipops (grundat 1960) lockade så stor publik att danspaviljongens väggar bågnade.

- Den verksamhet som ordnades på Ramsholmen finansierade delvis vår verksamhet, säger Roger Roos, mångårig kårchef i Ekenäs FBK och fortfarande aktiv i brandkåren.

Andra kända musikgrupper som uppträtt på Ramsholmen är bland andra Christie's, Hep Stars, Hootenanny Singers och Vikingarna.

De sistnämnda, Vikingarna, har inte bidragit till att Ekenäs FBK har kunnat köpa brandbilar och annan brandkårsutrustning. Vikingarna har spelat på Ramsholmen två gånger, men med handbollsklubben BK-46 från Karis som arrangör på 1990-talet och evenemangsproducenten Roger Liljestrand den andra gången (2002).

Donerades till staden

Men allting har sin tid. Ramsholmen blev ekonomiskt betungande för Ekenäs FBK som köpte Bryggerigården inne i Ekenäs centrum. Därför beslöt brandkåren att donera byggnaderna på Ramsholmen till Raseborgs stad. Själva tomten, naturskyddsområdet på Ramsholmen har alltid ägts av staden.

Två män står utanför en danspaviljong och pratar med varandra. Det står Ekenäs FBK på husväggen.
Roger Liljestrand till vänster har ordnat många danser, barnfester och allsångskvällar på Ramsholmen. Det börjar också vara en tid sedan. Till höger Roger Roos, Ekenäs FBK :are i själ och hjärta. Två män står utanför en danspaviljong och pratar med varandra. Det står Ekenäs FBK på husväggen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Ramsholmen,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,festplatser,frivilligbrandkårer,ekenäs fbk

Tyvärr har både nuvarande danspaviljong och den gamla byggnaden där man tidigare sålde kaffe, gul jaffa och knackkorv lidit av tidens tand. Det har ordnats väldigt lite danser och andra fester på senare år och den nuvarande ägaren, Raseborgs stad, har bara gett första hjälpen så att inte festplatsen ska förfalla helt.

Ett utedass med svart toalettsits och lock av styrox. rätt okej, lite smutsigt. På väggen bakom toalettringen står det med spraymålfärg "Skit o va glad".
"Skit o var glad" står det i en av utetoaletterna på Ramsholmen. Utedass, problem med vattendistributionen och det faktum att man måste gå en bit till fots är några av utmaningarna för de som vill ordna fester på Ramsholmen idag. Ett utedass med svart toalettsits och lock av styrox. rätt okej, lite smutsigt. På väggen bakom toalettringen står det med spraymålfärg "Skit o va glad". Bild: Yle / Tiina Grönroos Ramsholmen,Ekenäs,Raseborg,festplatser,toaletter,offentliga toaletter,utetoalett

Under årens lopp har det funnits västnylänningar som varit intresserade av att rusta upp byggnaderna och ordna danser och andra jippon. I år är ett nytt gäng igen på gång med sommardanser ute på Ramsholmen. Men först ska allting fixas och städas upp. Följ med på talkot.

Yle Västnylands Tiina Grönroos sänder direkt fredag 17.5 med start kl 12.30

Läs också