Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals barn i Åbo och S:t Karins har skickat nakenbilder till varandra

Mobiltelefon.
Arkivbild. Mobiltelefon. Mobiltelefon

Tiotals sjätte- och sjundeklassare i Åbo och S:t Karins har delat nakenbilder och videor av sig själva till varandra.

Bilderna har delats bland annat på Instagram. Föräldrar till blivande högstadieelever informerades om saken under ett föräldramöte på tisdagen.

Meningen har varit att hitta en partner som man kan öva sex med, säger en rektor i S:t Karins, vars skola berörs. Rektorn har bett om att skolans namn inte publiceras för att skydda eleverna.

Enligt Kaj Kanervavuori, som är ledande rektor för grundutbildningen i S:t Karins gäller det här fenomenet flera skolor.

Hela samhället måste med gemensamma krafter få fler föräldrar att inse hur viktigt det är att man har koll på hur ens barn använder sina mobiltelefoner och sociala medier.― Nätpolis Riku Sukari

Den här typen av händelser har blivit allt vanligare i hela landet och enligt nätpolisen Riku Sukari är det väldigt tydligt vem som har ansvaret i den här frågan.

- Föräldrar måste bli bättre på att ha koll på vad deras barn gör med sina mobiltelefoner. Inte minst när det handlar om 10-15-åringar.

Många av de 10-15-åringar som nätpolisen Riku Sukari har haft kontakt med berättar att deras föräldrar inte överhuvudtaget lägger sig i hur barnen använder sina telefoner.

Det Riku Sukari efterlyser är att hela samhället tillsammans lägger mer resurser på att vända på den här trenden. Enbart polisens och skolornas insatser räcker inte.

- Hela samhället måste med gemensamma krafter få fler föräldrar att inse hur viktigt det är att man har koll på hur ens barn använder sina mobiltelefoner och sociala medier. De är fortfarande för många som bara köper telefoner till sina barn, utan någon som helst övervakning.

"Man kan absolut granska barnens telefoner"

En som håller med nätpolisen Riku Sukari är Leena Kurka, som är sexualrådgivare och hälsovårdare vid Åbo stad.

Hon tycker att föräldrarna kan bli bättre på att prata med sina barn och tillsammans med sina barn diskutera vad barnen har sökt på nätet och vad olika typer av bilder har skapat för tankar hos barnen.

- En del föräldrar tänker nog att de inte kan granska sina barns telefoner, men det kan man absolut göra, säger Leena Kurka.

Ilta-Sanomat var först ute med nyheten.

Uppdaterad klockan 16:00 med kommentarer av nätpolisen Riku Sukari och sexualrådgivaren Leena Kurka.