Hoppa till huvudinnehåll

Unga kvinnor vill bli bruna - men skyddar sig bättre mot solens UV-strålning än männen

Nina Lindström
Nina Lindström skyddar sig alltid från solens starka strålar. Nina Lindström Bild: Yle/Maria Tarvasaho porträttfotografering,Nina Lindström

Unga kvinnor och män i åldern 15-25 år har olika inställningar till UV-strålningens risker. Det visar en undersökning som Strålsäkerhetscentralen har låtit göra.

Nuförtiden är man väl medveten om hur skadlig UV-strålningen kan vara för hälsan och många unga anser också att strålningen utgör en risk.

Ändå väljer en relativt stor del att sola och inte skydda sig ordentligt, berättar Anne Höytö som är inspektör på Strålsäkerhetscentralen.

- En del solar för att bli bruna, men ändå är det rätt många som anser att UV-strålning är en åtminstone ganska stor risk, så på det sättet är ungas inställning lite motstridig.

Jag är jätteförsiktig. Speciellt när man har jätteljus hy så tycker jag att man ska börja med hög skyddsfaktor och sedan kan man kanske sänka på den gradvis, men alltid ändå använda solkräm!― studerande Nina Lindström

Det är i synnerhet unga kvinnor som vill bli bruna. 21 procent av dem solar för att få en bränna, medan endast 8 procent av unga män gör det.

Nina Lindström, som studerar vid Svenska handelshögskolan Hanken, tycker om att sola, men aldrig utan solskydd.

- Jag är jätteförsiktig. Speciellt när man har jätteljus hy så tycker jag att man ska börja med hög skyddsfaktor och sedan kan man kanske sänka på den gradvis, men alltid ändå använda solkräm!

Solbadare på simstranden i Uittamo.
Unga vill ännu bli bruna. Solbadare på simstranden i Uittamo. Bild: Yle/Maria Nylund uittamo

Lindström har märkt att fler unga har börjat skydda sig från UV-strålning, men ofta av estetiska skäl.

- Det finns ännu unga som vill bli jättebruna på sommaren, men det finns också många som till exempel inte vill ha rynkor, så man skyddar ansiktet.

Kvinnorna bättre på att skydda sig

Höytö berättar att unga kvinnor skyddar sig bättre från solens UV-strålning än männen, fastän det är kvinnorna som gärna solar för att bli bruna.

43 procent av unga kvinnor säger att de alltid skyddar sig från solen, men motsvarande siffra för unga män är bara 15 procent.

- En femtedel av männen säger också att de aldrig skyddar sig så det finns verkligen utrymme för förbättring där, berättar hon.

Ett barn som smörjar en kvinnas rygg.
Unga män borde skydda sig bättre från solen. Ett barn som smörjar en kvinnas rygg. Bild: Mikhaylov Oleg/Mostphotos. solskyddsmedel,Bikini,Skin,Sunshine,simning,tanning,solskyddsfaktor

Dessutom anser en större del av de unga kvinnorna att UV-strålningen utgör en åtminstone ganska stor risk för hälsan.

- Till och med 47 procent av unga kvinnor anser att UV-strålning utgör en åtminstone ganska stor risk, men bara 16 procent av unga män håller med det påståendet, berättar Höytö.

Framtiden kan se annorlunda ut

Ungas inställning i dagens läge är ändå bättre än vad den har varit förr.

Höytö säger att de unga är mera riskmedvetna nuförtiden och skyddar sig säkerligen bättre än vad deras föräldrar gjorde på 60- och 70-talet.

Befolkningens åldrande är dessutom en signifikant faktor när det kommer till den allmänna ökningen av hudcancer.

Om dagens unga fortsätter att skydda sig kan statistiken för hudcancer se annorlunda ut i framtiden.

- Det finns mycket mera äldre människor som får hudcancer nu. Om dagens unga fortsätter att skydda sig bättre än sina föräldrar så kan man möjligtvis se en förbättring i framtiden, säger Höytö.