Hoppa till huvudinnehåll

Australiens högerregering knep överraskande seger i valet där klimat och skatter dominerade

Australiens premiärminister Scott Morrison
Premiärminister Scott Morrison Australiens premiärminister Scott Morrison Bild: AAP Image Scott Morrison

Både opinionsmätningar och vallokalsutfrågningar på själva valdagen tydde på en mer eller mindre klar seger för oppositionspartiet Labor men den borgerliga regeringskoalitionen ser ändå ut att ha tagit en överraskande seger.

Det nationella rundradiobolaget ABC utlyste den konservativa premiärministern Scott Morrison som det jämna valets segare redan innan alla röster hade räknats.

Regeringen som består av det Liberala partiet och det konservativa Nationalpartiet ser ut att ha fått minst 73 platser i parlamentet mot åtminstone 65 för Labor.

Inget parti har alltså ännu säkrat en majoritet av representanthusets 151 ledamöter och de borgerliga partierna kan tvingas bilda en minoritetsregering om resultatet består.

Vallokalsutfrågningar utlovade Arbetarpartiet 52 procent av rösterna mot 48 procent för det Liberala partiet samt Nationalpartiet.

Den nuvarande regeringen förlorade sin majoritet i en inre maktkamp fjol höstas och har sedan dess styrt som en minoritetsregering.

Valresultatet var också en stor överraskning för vadslagningsbyråer som redan hade börjat betala ut vinster till dem som hade tippat Arbetarpartiets seger.

Oppositionsledaren, Labors ordförande Bill Shorten har inte ännu gått med på rgeringens förslag om hur problemet med lagen om dubbla medborgarskap skall lösas
Labourledaren Bill Shorten Oppositionsledaren, Labors ordförande Bill Shorten har inte ännu gått med på rgeringens förslag om hur problemet med lagen om dubbla medborgarskap skall lösas Bild: EPA-EFE/JAMES ROSS Australien,Bill Shorten

Anthony Ching som röstade på liberalerna var också mäkta överraskad.

- Alla väntade sig att vi inte skulle vinna.

Laborledaren Bill Shorten medgav valförlusten innan slutresultatet stod klart och han meddelade samtidigt att han lämnar partiledarposten.

- Det är uppenbart att Labor inte kommer att bilda följande regering. Jag ringde för en stund sedan till (premiärminister) Scott Morrisson och gratulerade honom, sade den förre fackföreningsledaren som misslyckades i sitt försök att ta över premiärministerposten.

Klimat och ekonomi dominerade

Klimatfrågor och landets ekonomi stod i fokus i dagens parlamentsval då drygt 17 miljoner röstberättigade australier fick säga sitt om politiken under de följande åren.

Valet handlade långt om skattepolitiken, elpriserna och hur man bäst värnar om miljön.

Den styrande konservativa koalitionen under ledning av premiärminister Scott Morrison utmanades i första hand av Arbetarpartiet som alltså leds av Bill Shorten.

Såväl koalitionens miljö-, klimat- som migrationspolitik har utsatts för skarp kritik.

I fjol drabbades landet av den värsta torkan på århundraden, och allt fler har krävt effektivare tag av regeringen för att få bukt med klimatförändringen.

Vad gäller invandring har Morrison bedrivit en restriktiv linje - han har gått in för att minska på antalet personer som beviljas permanent uppehållstillstånd.

De sista opinionsmätningarna inför valet utlovade ett jämnt val - men med en knapp seger för Labour efter sex år i opposition.

Misstankar om hackerattacker

Den konservativa regeringen anklagade nyligen "en sofistikerad statlig aktör" för hackerattacker mot ledande partier och parlamentet inför parlamentsvalet.

Premiärministern informerade parlamentet om att underrättelsetjänsten slagit larm om cyberattacker mot olika nätverk inom de tre största partierna Liberalerna, Arbetarpartiet och det styrande konservativa Nationella partiet.

Det finns farhågor om att cyberattackerna är ett försök att påverka själva valet eller debatten inför det.

Australien är en förbundsstat med sex delstater och tre territorier. De två partigrupperingar, Arbetarpartiet och en borgerlig koalition mellan Liberala partiet och Nationella partiet, har växlat om vid makten.

Läs mera:

Den australiska drömmen: Billigare el och lägre skatter

Kampen mellan de stora partierna är mycket jämn inför lördagens parlamentsval i Australien. Partiet som lovar största skattelättnader och lägsta elpriser vinner? Både nuvarande regeringen och arbetarpartiet matchar varandra med dylika löften.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes