Hoppa till huvudinnehåll

Den österrikiska regeringskrisen överskuggade Salvinis nationalistmöte i Milano – populistpartiet FPÖ ställde in sin medverkan

Sammanslutning i Milano till följd av Matteo Salvinis möte för likasinnade partier i EU.
Sammanslutning i Milano till följd av Matteo Salvinis möte för likasinnade partier i EU. Sammanslutning i Milano till följd av Matteo Salvinis möte för likasinnade partier i EU. Matteo Salvini,Milano

Sammankomsten för högerpopulistiska partier kom av sig på grund av krisen inom österrikiska FPÖ. De medverkande partierna intygar att man vill gå vidare med planerna på en stor EU-kritisk grupp i Europaparlamentet.

Milano

Den politiska krisen i Österrike kastade sin skugga över de eurokritiska högerpartiernas möte i Milano på lördag.

Målet var att bilda en ny europeiska parlamentsgrupp på högerkanten.

Det var ledaren för italienska Lega Matteo Salvini som stod värd för dagens sammanträde för populistiska och nationalistiska partier.

Elva europeiska partier - bland dem franska Front national och tyska AfD - medverkade i sammanträdet som kulminerar i en manifestation på Piazza del Duomo senare ikväll.

Av de nordiska partierna deltog Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Riksdagsledamoten Laura Huhtasaari företrädde Sannfinländarna vid mötet.

- Det här är en del av den process och det projekt där de nationalistiskt sinnade grupper bildar en gemensam stor grupp i parlamentet, sade Huhtasaari inför mötet.

Laura Huhtasaari med en Finlands flagga i handen.
Sannfinländaren Huhtasaari flaggar för nationalstaten. Laura Huhtasaari med en Finlands flagga i handen. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Laura Huhtasaari

Enligt Huhtasaari är tiden nu mogen för att eurokritiskt samarbete på bred front.

- Vi vill försvara nationalstaten. Vi vill ge länderna tillbaka sin självbestämmanderätt. Det ska också vara möjligt att lämna eurosamarbete och det ska vara möjligt att utesluta länder ur euron på ett kontrollerat sätt.

Manifestation i centrum av Milano

Sammanträdet avslutades med en manifestation på Piazza del Duomo i centrum av Milano. Närvarande var flera tusen anhängare till Lega av vilka många hade kommit till manifestation från andra delar av landet.

Ledaren för Front national Marine Le Pen talade sin vana trogen om invandringen som ett säkerhetshot. Ledaren för det nederländska Frihetspartiet Geert Wilders sade att den ”politiska eliten” i Bryssel inte längre är förtjänt av allmänhetens tillit.

Marie Le Pen och Matteo Salvini tar en selfie vid mötet.
Marie Le Pen och Matteo Salvini tar en selfie vid mötet. Marie Le Pen och Matteo Salvini tar en selfie vid mötet. Matteo Salvini

Mindre sades däremot om vad dussinet partier tänker sig åstadkomma i Europaparlamentet om man lyckas bilda en gemensam grupp efter valet.

Högerpopulisterna har svårt att komma överens

De högerpopulistiska partierna har redan en längre tid påtalat behovet av ett bredare samarbete i Europaparlamentet. Att lyckas enas om ett gemensamt program har ändå visat sig vara lättare sagt än gjort.

Som ett resultat av det här är de högerpopulistiska och invandringskritiska partierna i dagens läge representerade i tre grupper i EU-parlamentet.

Trots Matteo Salvinis inviter vägrar många av de EU-kritiska partierna gå med i hans allians.

Till exempel har Ungerns premiärminister Viktor Orban hittills vänt dövörat till Matteo Salvinis inviter även om han i offentligheten öst lovord över Legaledaren.

Orban föredrar att stanna i sin nuvarande parlamentsgrupp EPP. Han hoppas att centerkonservativa EPP ska vara mer öppet för samarbete med ytterhögern i fortsättningen.

Det polska regeringspartiet Lag och ordning och Sverigedemokraterna har inte heller visat intresse att lämna gruppen för Konservativa och reformister (ECR).

Inställningen till Ryssland är en vattendelare bland högerpopulisterna.

Bland annat har Sverigedemokraterna ifrågasatt Sannfinländarnas intresse för att samarbeta med Legas Salvini på grund av dennes kopplingar till Rysslands president Vladmir Putin.

Den österrikiska regeringskrisen överskuggade mötet

Österrikiska FPÖ:s toppkandidat i EU-valet ställde in sin medverkan i dagens sammanträder till följd av regeringskrisen i landet.

Härvan kring den österrikiska vicekanslern visar att diskussionen om högerpopulisternas förhållande till Ryssland är såväl aktuell som angelägen.

Läs mera:

I metropolen Milano slår många dövörat till åt Matteo Salvinis lockrop: ”Populisterna tror att de har enkla svar på extremt svåra problem”

Italienska Lega har gått från klarhet till klarhet i opinionsmätningarna. Partiledaren Matteo Salvini vädjar till väljarna med löften om att stärka nationalstaten på bekostnad av det europeiska samarbetet. Men många slår dövörat till åt de populistiska lockropen.

Läs också