Hoppa till huvudinnehåll

Har du hängt upp ett virkat getingbo? Snällt försök men de skrämmer inte bort getingar, säger expert

En virkad boll som ser ut som ett getingbo är upphängt i ett träd som blommar.
En virkad boll som ser ut som ett getingbo är upphängt i ett träd som blommar. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,getingar,konsthantverk,getingbon

Virkade getingbon, ihopskruttade kaffefilter eller papperspåsar. Många är de knep som folk tar till i kampen mot getingbon invid husknuten. Tyvärr fungerar inte getingar på det sättet, säger Naturväktarnas biolog.

Efter fjolårets getingsommar är det många som vill förhindra att getingar bygger bon i lekstugan eller vid strandbastun.

På sociala medier sprids många olika DIY-knep, det vill säga snälla och ofta miljövänliga saker som man kan göra själv. Så som små virkade getingbon av garn.

En kvinna håller i två virkade bollar som ser ut som getingbon.
Virkade getingbon är fina hantverk men de skrämmer nog inte bort getingar, anser biologen Anders Albrecht. En kvinna håller i två virkade bollar som ser ut som getingbon. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,getingar,konsthantverk,getingbon

Cassandra Lindén i Ekenäs är en av många som i år säljer virkade bon på sociala medier.

Hon fick nys om knepet via grupper på Facebook där andra har delat med sig av tips och erfarenheter.

Andra finländare blev inspirerade av Helsingin Sanomats artikel i fjol där virkade getingbon nämndes.

Bona blev också innehåll i tv-programmet Strömsö i våras efter att redaktionen fick tips av flera tittare.

Cassandra Lindén håller i två virkade bollar som ser ut som getingbon.
Cassandra Lindén har testat de virkade bona i hundkojan där hemma. Dit har getingarna inte återvänt efter att det riktiga boet ersattes med ett i garn. Cassandra Lindén håller i två virkade bollar som ser ut som getingbon. Bild: Malin Valtonen / Yle Ekenäs,getingar,konsthantverk,getingbon

Lindén testade att virka sådana bon i fjol och i år har hon fått så många kunder att hon var tvungen att stänga ner beställningsinlägget som hon hade lagt ut på Facebook.

Hon har bon både runt huset och hundkojan. Hittills har de fungerat, säger hon.

- Inne i hundhuset hade de byggt bo. Det tog vi bort och så lade vi dit ett falskt bo i stället.

Getingar är inte rädda för andra bon

Tanken med de virkade bona är att de skrämmer bort riktiga getingar. Ser getingarna att det redan finns ett bo på en plats så flyger de någon annanstans i stället.

Problemet är att det inte är så getingar fungerar, konstaterar biologen och experten i Naturväktarna, Anders Albrecht.

Finns det gamla bon så kan de utnyttja materialet därifrån men de skräms inte bort, snarare tvärtom― Biologen Anders Albrecht

Drottningen bygger alltid ett nytt bo på våren. Ser drottningen ett virkat getingbo så tror drottningen att det är ett gammalt bo – inte ett annat getingsamhälle.

Dessutom råder det inte stor rivalitet mellan getingar utan de kan bygga bon 20 centimeter från varandra om det vill sig, säger Albrecht.

Anders Albrecht i sin trädgård
Biologen Anders Albrecht tycker man gott kan försöka med ett virkat bo, så länge man inte använder gifter för att bli av med getingarna. Anders Albrecht i sin trädgård Bild: pia abrahamsson Naturväktarna,Anders Albrecht

- Finns det gamla bon så kan de utnyttja materialet därifrån men de skräms inte bort, snarare tvärtom.

Han tycker att människor såklart kan prova på vilka snälla metoder som helst, så länge man inte sprider ut en massa gifter i naturen.

- Man ska inte skada getingar för de gör en enorm nytta i naturen. De både pollinerar och äter det som vi kallar skadedjur, så som larver.

Det finns ett tips som fungerar

Det finns ändå ett knep som man kan ta till, som inte innefattar virknålar eller uppfinningsrikedom av något slag.

Allt man behöver är ett aktivt öga och och lite fritid.

En geting sitter på en blomma
Getingar fyller sin funktion i naturen även om de kan uppfattas som jobbiga vid middagar utomhus. En geting sitter på en blomma Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press getingar,insekter

Det gäller att hitta de nya bona innan de växer sig stora, säger Albrecht.

Ett getingbo får nämligen sin start genom att drottningen börjar bygger en liten grå triangel som hänger i taket. Sedan blir det en liten början på ett bo.

- Om man i det skedet förstör boet så flyttar drottningen och börjar bygga ett nytt.

Ett getingbo hänger i ett tak
Håll koll på ifall en drottning har börjat bygga bo. Innan det växer till sig går det bra att avlägsna det. Ett getingbo hänger i ett tak Bild: Stina Sirén/Yle getingbo

Albrecht poängterar att man måste vara ute i god tid. Senare när drottningen blivit stationär och det finns arbetare i getingboet så fungerar knepet inte längre.

Rätt tid att leta efter sådana här starter till bon är när blåbären börjar blomma. Då är drottningarna som mest aktiva och börjar bygga bon, tipsar Albrecht.

Han ger också ett tips på hur man får en getingfri middag ute i bersån i sommar: satsa på fjärilsmatningsstationer, helst på läsidan om matplatsen. Då stannar getingarna där och stör inte middagen.

- Dränker man de virkade getingbona i en blandning av öl och socker så kan de också fungera som en fjärilsmatningsstation.

Läs också