Hoppa till huvudinnehåll

Jussi Olkinuoras prickfria svit i landslagströjan fortsätter – VM-debutanten kom lätt undan i sin debut: ”I sommar kan jag le åt minnena”

Jussi Olkinuora och Oliwer Kaski jublar efter 5-0-segern.
Oliwer Kaski gratulerar Jussi Olkinuora för nollan i VM-debuten. Jussi Olkinuora och Oliwer Kaski jublar efter 5-0-segern. Bild: AOP Jussi Olkinuora,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland bara vinner och vinner då man ställer Jussi Olkinuora framför stolparna. Hans segersvit i Lejontröjan förlängdes till fem matcher i och med triumfen över Storbritannien.

Olkinuora vaktade målet fyra gånger under Lejonens uppladdning mot VM. Men träningsmatcher är träningsmatcher. VM är en annan sak.

Efter en lite småsvajig start samlade han sig och höll nollan i sin VM-debut .

Hur det är att förlora med landslaget har han alltså inte hunnit erfara.

– Hahaa! Jo, det är ett bra saldo. Laget har spelat bra varje gång jag stått framför mål. Det är roligare att vinna än att förlora, så det har varit roligt att spela i landslaget, säger han till Yle Sporten efter 5–0-segern.

Matchbilden ett positivt problem

Det heter ofta att en målvakt gärna får skott emot sig i jämn takt för att komma i rätt rytm. Olkinuora var definitivt inte det läget mot britterna – han räddade bara tolv puckar i matchen.

Han medger att väldigt få motståndarskott kan vara ett problem, men han lyfter också fram andra sidan av myntet.

– Det är bra att det inte är action framför vårt mål, för det betyder att vi spelar bra som lag. För en målvakt kan det bli svårt att få känsla för pucken, men det är ett positivt problem. Man måste lära sig att spela sådana här matcher också.

Fick visa vad han kan

Man kunde lätt föreställa sig att landslagets tredje målvakt känner att han är större del av laget nu då han bidragit genom att spela. Och vinna.

Olkinuora skjuter ner den teorin.

– Visst är det roligt men vi har en så bra grupp och bra ledarskap att alla känner sig som en viktig del av laget. Även de som inte spelar.

– På så sätt var det inte en stor sak, men det var naturligtvis roligt att spela för jag vet att jag kan spela på den här nivån. Nu fick jag visa det.

Blickar tillbaka senare

Ishockey-VM är, som bekant, omåttligt stort bland finländska idrottsvänner. Också hemma hos Jussi Olkinuora har turneringen varit en årlig tradition.

– Det har varit en stor sak i vår familj och bland vänner. Det känns jättekul att vara här. Nu är fokus hela tiden på det som sker just nu. I sommar kan jag le lite mer åt minnena.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport