Hoppa till huvudinnehåll

Lejonen klara för kvartsfinal efter USA:s kross mot Danmark – första poängen i VM för supertalangen Jack Hughes

Jack Hughes passade till USA:s fjärde mål mot Danmark i ishockey-VM.
Jack Hughes passade till USA:s fjärde mål mot Danmark i ishockey-VM. Jack Hughes passade till USA:s fjärde mål mot Danmark i ishockey-VM. Bild: EPA Jack Hughes,USA:s herrlandslag i ishockey

USA slog Danmark med 7–1 i lördagens tidiga match i ishockey-VM. Därmed är det klart att Finland kommer att sluta bland de fyra bästa i gruppen och avancerar till kvartsfinal.

USA avgjorde matchen mot Danmark redan i första perioden. Ställningen stod 4–0 efter att amerikanerna nätade fyra gånger inom loppet av åtta minuter.

Poänggladast i USA var Alex DeBrincat med 2+1 och Patrick Kane med 0+3 poäng.

Jack Hughes som förväntas reserveras som första spelare i NHL-draften i juni spelade fram till USA:s fjärde mål mot Danmark. Poängen var 18-åringens första i VM-turneringen.

Kaapo Kakko som enligt experterna kommer att väljas som andra spelare i NHL-draften har noterats för 6+1 poäng i Finlands fem matcher. Jämfört med Hughes har Kakko fått mer speltid i turneringen.

Finland med säkerhet bland de åtta bästa i VM

Resultatet mellan USA och Danmark betyder att Finlands kvartsfinalplats är klar redan inför de två återstående gruppspelsmatcherna mot Frankrike och Tyskland.

Finland leder A-gruppen före Tyskland, USA och Kanada.

I B-gruppen säkrade Ryssland sin plats i kvartsfinalerna tack vare 3–1-segern över Lettland. Ryssland har vunnit sina samtliga matcher i turneringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport