Hoppa till huvudinnehåll

Österrikes högerregering knakar i fogarna efter avslöjanden om vicekanslerns Rysslandskontakter

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vill inte längre samarbeta med den högerpopulistiska vicekanslern Heinz-Christian Strache
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vill inte längre samarbeta med den högerpopulistiska vicekanslern Heinz-Christian Strache Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vill inte längre samarbeta med den högerpopulistiska vicekanslern Heinz-Christian Strache Bild: EPA-EFE/LISI NIESNER Österrike,Heinz-Christian Strache

Högerregeringen i Österrike riskerar att kollapsa efter avslöjanden om att vicekansler Heinz-Christian Strache från det österrikiska Frihetspartiet FPÖ var beredd att ta emot pengar och hjälp från Ryssland i utbyte mot bland annat statliga kontrakt inför valet år 2017.

Regeringen som består av det konservativa folkpartiet ÖVP och Straches högerpopulistiska FPÖ, höll ett krismöte genast på fredag kväll efter att skandalen bröt ut.

ÖVP:s ledare, förbundskansler Sebastian Kurz skall enligt planerna träffa Strache klockan tolv finsk tid, men han sade redan inför mötet att han utesluter fortsatt samarbete med vicekanslern.

Det är tills vidare oklart om det också innebär att regeringen faller, men förbundskanslern väntas ge ett uttalande om regeringens framtid.

Den avgörande frågan är nu om Kurz kan tänka sig att samarbeta med en ny FPÖ-vicekansler eller om han vill ha partiet helt ut ur regeringen. I så fall är Österrike högst sannolikt på väg mot nyval.

Som en möjligt efterträdare till Strache nämns FPÖ:s tidigare presidentvalskandidat Norbert Hofer, som för tillfället är infrastrukturminister.

Enligt nyhetsbyrån APA är det här den modell FPÖ nu föreslår, men det är som sagt oklart om förbundskansler Kurz kommer att acceptera det här arrangemanget.

Oppositionen kräver att Strache avgår efter att Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung avslöjade ett videoband där Strache träffade en rysk kvinna på Ibiza som erbjöd hjälp sommaren år 2017, bara tre månader före valet i Österrike.

Kvinnan som kallade sig Alyona Makarova påstods vara släkt med en rik rysk affärsman med kopplingar till president Vladimir Putin.

Läs också