Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsgiganterna åker till Sjundeå i jakt på matchboll – tredje finalen direkt på Yles kanaler

Finalisterna Cocks och Dicken gör en avstickare till Västnyland då Riihimäkilagets hemmahall är upptagen för ett gymnastikevenemang. Laget som vinner dagens match kan få fira FM-guld redan på onsdag.

Vad?

Grundseriens två bästa lag möts för tredje gången på fem dagar. Både Cocks och Dicken har varsin hemmaseger då finalkaravanen flyttar till Sjundeå för ett litet gästspel.

Dicken lyckades utmana Cocks riktigt på allvar i den första matchen och i final nummer två var Helsingforslaget steget före från matchminut 15 och framåt.

Har Dicken rentav seglat upp som favorit i den här finalserien? Jag ifrågasätter åtminstone inte högt den som tycker så.

Vem?

I den första finalen var Teemu Tamminen på lysande spelhumör och stod för tio mål. I den andra matchen kom Cockskaptenen inte nära på upp till samma nivå och en viss frustration lyste igenom under stora delar av drabbningen.

Teemu Tamminen i farten i den första handbollsfinalen 2019.
Teemu Tamminen har gjort 14 mål i de två första finalerna. Teemu Tamminen i farten i den första handbollsfinalen 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Teemu Tamminen,Riihimäki Cocks

Frustration plus Teemu Tamminen brukar sällan vara ett säkert segerrecept. Cocks måste vinna FM-guld för att ha rätten att delta i Champions League följande säsong. Den här stressfaktorn kan mycket väl påverka lagets insats.

I den andra finalen spelade Nico Rönnberg stora delar av matchen men stjärnan tog endast sex avslut. Hans högeraxel är ett stort frågetecken inför den tredje finalronden. Vem ska stiga fram på niometer om 27-åringen från Karis inte klarar av att spela på sin normala nivå?

Saša Puljizovic, Nils Kreicbergs och Vitalie Nenita måste leverera för att Cocks inte ska tappa sin ”hemmaplansfördel”. Tränaren Gintaras Savukynas verkar inte lita på André Udd och vänsterbacken får hålla tummarna och hoppas på att litauern använder honom mer än tidigare under säsongen.

Hos Dicken har det så här långt handlat om bekanta namnen Max Granlund, Tadas Stankevicius, Filip Söderlund och Benny Broman.

Dickens Benny Broman jublar under den första handbollsfinalen mot Cocks våren 2019.
Benny Broman har varit stabil men kan höja sin nivå ytterligare. Dickens Benny Broman jublar under den första handbollsfinalen mot Cocks våren 2019. Bild: Tomi Hänninen handboll,Dicken,benny broman

Kvartetten har stått för en stark och stabil insats i båda matcherna men det finns ännu utrymme för förbättring. Därför såg publiken ingen vild segerdans efter fredagens match. Dickensspelarna var fokuserade och vände blicken snabbt mot match nummer tre.

Helsingforslagets spelare får inte tappa fokus för då hugger Cocks. Vi ska inte glömma att Riihimäkilaget har vunnit 13 av lagens 15 finalmöten under 2010-talet.

Sami Kinnari och Johan Skogberg fortsätter som domare. Duon stod för en stabil insats i den andra finalen och verkar ha spelarnas förtroende. En ytterst viktig förutsättning för att undvika onödig kalabalik.

När?

Den tredje finalen mellan landets två främsta handbollslag börjar klockan 16.15 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan kvarten tidigare.

Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius står för det svenskspråkiga referatet.

De inledande finalerna har lockat endast 345 respektive 293 åskådare till läktarna. Dags för handbollsfolket att göra något åt den dystra statistiken. Damfinalerna sågs i snitt av över 460 personer.

Årets finaler handbollsfinaler, 2/5

15.5 Cocks–Dicken 26–24 (14–15)
17.5 Dicken–Cocks 30–27 (16–10)
19.5 Cocks–Dicken kl. 16.15
22.5 Dicken–Cocks kl. 18.15
--------------------------------------
25.5 Cocks–Dicken kl. 16.15 (vid behov)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport