Hoppa till huvudinnehåll

Vasa Sports första finländska VM-spelare och VM-målskytt Joel Kiviranta: “Den första nervositeten har försvunnit och jag har börjat njuta för fullt av resan”

Joel Kiviranta i ishockey-VM i Kosice.
Joel Kiviranta i ishockey-VM i Kosice. Joel Kiviranta i ishockey-VM i Kosice. Bild: Lehtikuva Joel Kiviranta,Finlands herrlandslag i ishockey

Joel Kiviranta kunde aldrig ha tänkt sig att säsongen fortsätter så här länge för hans del. I Finlands senaste match mot Storbritannien gjorde Sportanfallaren sin första fullträff i ishockey-VM.

– Jag kunde aldrig ha tänkt mig att säsongen fortsätter så här länge för min del. Den första nervositeten har försvunnit och jag har börjat njuta för fullt av resan. Det har varit häftigt, berättar Kiviranta för Yle Sporten inför gruppspelsmatchen mot Frankrike.

Den 23-årige tidigare Jokeritjunioren flyttade till Vasa säsongen 2014-15. Där spelade han några matcher för Sports A-juniorer innan han klev upp till seniorlaget.

Det var först den här säsongen som Kiviranta debuterade i A-landslaget.

– Det var i Sport som jag växte till en professionell ishockeyspelare. Jag riktar ett stort och ödmjukt tack till klubben.

Joel Kiviranta gör mål mot Storbritannien.
Joel Kiviranta gör mål mot Storbritannien. Joel Kiviranta gör mål mot Storbritannien. Bild: Lehtikuva Joel Kiviranta,Finlands herrlandslag i ishockey

Mot Frankrike spelar Kiviranta för andra matchen i följd i samma kedja med Marko Anttila och Juhani Tyrväinen.

– Vi är rätt så olika långa i kedjan och har olika handfattning, men det är kul att spela där. Vi tänker ungefär lika om spelet och jobbar hårt tillsammans.

På motståndarsidan finns en minst lika bekant spelare. Frankrikes Valentin Claireaux spelade under slutet av ligasäsongen i samma kedja i Sport med Kiviranta.

– En otroligt fin kille både på isen och utanför. Han jobbar hårt och har alltid glimten i ögat.

– Jag har inte följt med det franska laget och vet inte annat än att de kommer att ge sig på oss direkt. De har något att spela för liksom vi. Det blir säkert en tuff match.

Frankrike har skrapat ihop en poäng på sina fem matcher och spelar för att undvika att sluta sist i gruppen. A-gruppens jumbo är Storbritannien som Frankrike möter på måndag.

Finland har säkrat avancemanget till kvartsfinal. Med minst fem poäng från de två återstående gruppspelsmatcherna mot Frankrike och Tyskland vinner Finland A-gruppen.

– Vi vill ha sex poäng. Spelmässigt måste vi bli ännu bättre i powerplay och boxplay, anser Kiviranta.

Läs också