Hoppa till huvudinnehåll

Vilja Andas - färgstark musikteater om ungdomsstress

Musikteatern Tadam
Det är inte lätt att vara Vilja. Musikteatern Tadam Bild: Cata Portin musikteater,Svenska Teatern

Musikteatern Nya Tadam spelar denna vecka (v. 21) pjäsen Vilja Andas på Svenska Teaterns stora scen i Helsingfors. Texten har skapats av ungdomarna i arbetsgruppen under ledning av dramaturgen Hanna Åkerfelt.

Prestationskrav och ensamhet

Huvudpersonen i pjäsen, Vilja, är 18 år och borde välja vad hon ska göra med sin framtid efter skolavslutningen. Klasskompisarna har stora planer och ska söka in till utbildningar med hög status som till exempel medi.

Vilja bryter ihop och orkar ingenting längre. Klasskompisarna oroar sig, och bestämmer sig tillsammans för att reda ut vad som har hänt, varför det blev så här.

Och det är det som blir stommen i berättelsen, när flickorna går bakåt i tiden, ett år åt gången, och spelar upp de situationer som fört Vilja fram till nuet.

två kvinnliga skådespelare på scen
Vilja bär den röda jackan medan hennes mamma bryter ihop i förgrunden två kvinnliga skådespelare på scen Bild: Cata Portin teaterkonst,Vilja Andas

Greppet leker med berättelsens ram

Under nästan hela pjäsen har vi 24 unga kvinnor på scenen. Det är dels kören som består av 15 sångare, och de nio skådespelarna, som då och då diskuterar hur pjäsen egentligen ska gå vidare. Man går alltså ut och in i berättelsen, och visar på det här sättet hur den har fötts; som ett grupparbete.

ung kvinna på scen ser ångestfull ut. Tecknat träd i bakgrunden
Vart ska man ta vägen? ung kvinna på scen ser ångestfull ut. Tecknat träd i bakgrunden Bild: Cata Portin teaterkonst,Vilja Andas

För varje år som pjäsen backar i tiden står en ny av skådespelarna i turen att ta på sig rollen som Vilja. Den som bär den röda jackan är Vilja just då.

många dansare på en scen
många dansare på en scen Bild: Cata Portin teaterkonst,Vilja Andas

Dans och musik bär upp pjäsen

Tadams varumärke är sång och musik. Och det kan man lita på även denna gång. Den välfungerande koreografin är signerad Anne Pihlström. Musiken är skriven av Eero Paalanen och spelas av ett bänd under ledning av Tuomas J Turunen. Jan-Erik Pihlströms ljusdesign är färggrann, dramatisk och fräsch.

två kvinnliga skådespelare, tecknat kvinnoansikte i fonden
Alla vill förstå Vilja men fattar någon hur det är? två kvinnliga skådespelare, tecknat kvinnoansikte i fonden Bild: Cata Portin teaterkonst,nya tadam

Speciellt glädjande är de tecknade illustrationerna som projiceras i fonden. De är gjorda av elever vid bildkonstlinjen i Tölö gymnasium.

En pjäs av och för unga

Det kreativa arbetet bakom pjäsen är alltså till stor del utfört av mycket unga förmågor. Det är de ungas värld som porträtteras.

Uttrycksmedlen och de konkreta villkoren och kraven varierar från generation till generation, men när det gäller evighetsfrågorna kärlek, vänskap och att bli sedd och accepterad som den man är finns det inget nytt under solen - och vackert så.

Vi är alla människor med samma behov fast världen förändras.

dansare på scen
Alla har något problem som de kämpar med dansare på scen Bild: Cata Portin teaterkonst,Vilja Andas

Diskussioner med publiken

Efter två av föreställningarna kommer det att ordnas publikdiskussioner med ensemblen; det är måndagens föreställning 20.5 klockan 19 och onsdagens dagsföreställning, 22.5 klockan 12.

två unga kvinnliga skådisar sitter tätt ihop, vänskap
En vän är någon som låter dig vara som du är två unga kvinnliga skådisar sitter tätt ihop, vänskap Bild: Cata Portin teaterkonst,Vilja Andas

Dessutom kommer det att bli en paneldiskussion om ungdomars mentala hälsa med sakkunniga före den sista föreställningen lördag 25.5. Paneldiskussionen är klockan 12 och föreställningen klockan 14.

I paneldiskussionen deltar Maria Sevon från Folkhälsan, Johanna Cresswell-Smith från THL och pjäsens regissör Marika Parkkomäki.