Hoppa till huvudinnehåll

Britternas VM-framtid i vågskålen, men målvakten Ben Bowns njuter av puckregnet och vill inte vila: "Jag har känt mig rätt bra såhär långt"

Brittiska landslagets hockeymålvakt Ben Bowns filmad bakifrån.
Ben Bowns motade hela 44 puckar mot Finland Brittiska landslagets hockeymålvakt Ben Bowns filmad bakifrån. Bild: Lehtikuva ishockey,Storbritanniens herrlandslag i ishockey,VM i ishockey för herrar,Ben Bowns

Flest mål. Bäst plusminus-statistik. Bästa räddningsprocenten. Ofta är det sådan statistik som är i fokus då hockeyexperterna analyserar spelarnas framgångar i ett VM. Mera sällan är det totala antalet räddningar en målvakt gör i ett VM i fokus. Men vilka tre målvakter ligger i topp i denna statistik i årets VM-upplaga?

De målvakter som spelar för de sämsta lagen i ishockey-VM brukar ofta få det hett om öronen. Många skott, många räddningar, men också en hel del insläppta puckar.

Storbritanniens Ben Bowns är en av dem. Han har stått i varje match laget spelat, sex stycken. Och han motar hellre puckar än vilar, intygar han.

– Jag föredrar det så. Det kan verka lite udda, men jag behöver inte fundera på saker. Du läser spelet, reagerar, förutser och jag har känt mig rätt bra såhär långt. Det har varit mycket roligt, säger Bowns i en intervju för IIHF.

Faktum är, att Bowns leder målvaktsstatistiken i årets VM-upplaga vad antalet räddningar beträffar.

Före måndagens nagelbitare mot Frankrike om degradering till B-VM har Bown motat hela 197 puckar – klart fler än Italiens Andreas Bernard, som hittills räddat 156 skott.

Frankrikes Florian Hardy är för tillfället trea i statistiken med 122 räddade puckar på fyra spelade matcher.

Idag klockan 17.15 är det nedsläpp mellan Frankrike och Storbritannien. Förloraren av den matchen degraderas till B-VM.

2000-talets topplista över totala antalet räddningar i ett VM

256 – Milan Hnilicka, Tjeckien (2001)

238 – Lars Haugen, Norge (2011)

233 – Edgars Masalskis, Lettland (2009)

232 – Ondrej Pavelec, Tjeckien (2011) och Sebastian Dahm, Danmark (2016)

Läs också