Hoppa till huvudinnehåll

Elva personer sköts ihjäl i en bar i Brasilien - "vi kan bekräfta en massaker"

Armens specialenheter har satts in för att bekämpa brottsligheten i slumområden i storstäder som Belem , Rio de Janeiro och Sao Paulo
Armens specialenheter har satts in för att bekämpa brottsligheten i slumområden i storstäder som Belem, Rio de Janeiro och Sao Paulo. Armens specialenheter har satts in för att bekämpa brottsligheten i slumområden i storstäder som Belem , Rio de Janeiro och Sao Paulo Bild: EPA-EFE/MARCELO SAYAO Rio de Janeiro (stad),Brasilien

Elva personer har skjutits ihjäl i en massaker i en bar i staden Belem i norra Brasilien. Ett gäng väpnade män stormade in i baren och började skjuta omkring sig.

Sex kvinnor och fem män dödades men motivet och gärningsmännen är ännu oklara, enligt polisen.

- Vi kan bekräfta att det har inträffat en massaker, säger den nordliga delstaten Paras talesman som i övrigt är förtegen om vad som hände.

Lokala medier säger att upp till sju tungt beväpnade män anlände till baren i tre bilar och en motorcykel, men det är tills vidare oklart varför och om de hörde till någon kriminell organisation.

Nytt mordrekord

Brasilien slog år 2017 ett nytt mordrekord då över 64 000 människor dödades - nästan tre fjärdedelar av dem miste livet på grund av skjutvapen.

Brasilien har länge lidit av våld och brottslighet, särskilt i slumområden i storstäder som Rio de Janeiro och Sao Paulo.

Både den föregående regeringen och den nuvarande presidenten Jair Bolsonaro har satt in armén och polisens specialenheter i kampen mot kriminella gäng, som ibland har lamslagit hela städer på grund av eldstrider på öppen gata.

Det hände senast i januari då staden Fortaleza stod stilla på grund av eldstrider på olika håll i staden med över två och en halv miljoner invånare.

Organisationen Fogo Cruzado som bokför brott och våldsamheter i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro, säger att det förekom över 2 300 skjutningar under de första hundra dagarna i år.

Det förekom över 2 300 skjutningar under de första 100 dagarna år i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro
Det förekom över 2 300 skjutningar under de första 100 dagarna år i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro Det förekom över 2 300 skjutningar under de första 100 dagarna år i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro Bild: EPA-EFE/Antonio Lacerda Brasilien,Rio de Janeiro

Samtidigt har dödliga polisskjutningar i staden ökat med nästan 20 procent under årets tre första månader, på grund av den nya så kallade nolltoleransen för kriminella och brottslighet.

Den hårdföre högerpresidenten Jair Bolsonaro kan till stor del tacka sin kampanj mot brottslighet för att han i fjol valdes till president.

Bolsonaro utlovade fria händer åt polisen och armén samt aggressiva åtgärder mot den växande brottsligheten. Han vill också luckra upp de strikta vapenlagarna för att "hederliga medborgare skall kunna försvara sig mot kriminella som har skaffat sig vapen med illegala metoder."

Bolsonaro har infriat sitt löfte med dekret som gör det lättare att köpa vapen, något som federala åklagare bittert har motsatt sig bland annat genom att be domstolar att stoppa presidentens direktiv.

Källor; AFP, Reuters