Hoppa till huvudinnehåll

Lewis Hamilton vill göra F1-bilarna mer fysiskt krävande att köra: ”Ska inte vara så att 18-åringar kan hoppa in och klara sig”

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. Bild: Alberto Estevez / EPA-EFE / All Over Press Lewis Hamilton

Frågar man Mercedes-föraren Lewis Hamilton är det på tok för lätt att köra dagens formel 1-bilar. Britten anser att förarna ska vara lika utmattade som till exempel cyklister efter ett race. Det här är inte en sport där man behöver göra något, säger han.

F1-förarna blir allt yngre.

Då Lando Norris debuterade för McLaren tidigare i vår blev han samtidigt den tredje yngsta föraren genom tiderna att göra det (19 år och 124 dagar) – efter de redan etablerade förarna Max Verstappen och Lance Stroll.

Frågar man Lewis Hamilton är det här ett bevis på att allt inte står riktigt rätt till i F1-cirkusen.

Hamilton fick nämligen i helgen ta ställning till en fråga om dopning inom formel 1-världen.

– Ingen av oss fuskar. Det finns inte ens någon orsak att göra det. Att köra en F1-bil är inte fysiskt påfrestande. Man måste bara vara i normalt hälsosam form, säger han och inleder enligt sajten Motorsport samtidigt en utläggning:

– Det här är en sport där man inte behöver göra något. Inte som i till exempel cykling, där man får en fördel av en bättre syreupptagningsförmåga. Vi är inte utmattade efter ett lopp. Frågar man mig så är jag helt ärligt av den åsikten att bilarna är för lätta att köra.

"Finns vissa hjälpmedel som kunde skrotas"

Hamilton gjorde själv debut som 22-åring år 2007.

– Ta tennis, till exempel. Där är spelarna helt slut efter en match. Cyklister är helt döda efter en Tour de France. Så borde ett F1-lopp också vara. Det här är orsaken till att vi ser 18-åringar hoppa in och klara sig. Så ska det inte vara, säger han.

Enligt Hamilton är problemet att bilarna har för mycket teknik som hjälper förarna på traven.

– Då reglerna ses över inför säsongen 2021 så finns det vissa hjälpmedel som kunde skrotas. Man ska känna att man har gett allt, säger britten.

F1-säsongen fortsätter på veckoslutet med den anrika deltävlingen i Monaco.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport