Hoppa till huvudinnehåll

"Om man demonstrerar med plastlakan utanför riksdagshuset har det blivit lite hysteri" - Peter Östmans kommentar om klimataktivismen fick det att hetta till på Svenska Yles valdebatt

- Vi politiker ska inte skapa hysteri utan vi ska skapa lösningar tillsammans med marknaden. Det är vårt ansvar. Om man demonstrerar med plastlakan utanför riksdagshuset då tycker jag det har blivit lite hysteri i frågan, sa Peter Östman (KD).

En som reagerade kraftigt på Peter Östmans uttlande var gymnasisten Joanna Fuhrmann, en av initiativtagarna till klimatdemonstrationerna framför riksdagshuset, som satt i publiken.

Politikerna som deltog i debatten var informerade om att debatten skulle hållas inför publik och att där fanns gymnasister, bland annat från Gymnasiet Grankulla Samskola där Joanna Fuhrman studerar.

Plastlakan utanför riksdagshuset

Hon protesterade mot att demonstranternas banderoller skulle vara "plastlakan" som ett sätt att förringa deras miljöengagemang. Efter debatten konstaterade hon diplomatiskt:

- Just i den här klimatdelen blev det en ganska vild diskussion. Det var nog helt intressant, sade Joanna Fuhrman.

En skarpare kommentar kom från de Grönas Ville Niinistö:

- Jag tycker att de enda som är hysteriska är gamla gubbar som håller på att förlora sin makt. Du verkar hysterisk här, sade Ville Niinistö med adress till Peter Östman.

Förutom Niinistö och Östman deltog också Silja Borgarsdóttir-Sandelin (SFP), Pekka Puska (C), Mia Haglund (VF), Camilla Gunell (SDP), Olli Kotro (Sannf) och Matilda af Hällström (Saml) i Svenska Yles europavaldebatt.

"Vegetarisk mat löser inte klimatproblem"

Olli Kotro från Sannfinländarna å sin sida tog avstånd från klimatkonsensus genom att ifrågasätta att en enskild finländare skulle kunna göra värst mycket mot den globala klimatförändringen. Också han vände sig till ungdomen:

- Det är lite synd om ungdomar tror att om de inte äter ost eller bara äter vegetarisk mat, att det hjälper någonting. Så löser man inga klimatfrågor här i Finland. Det är sanningen, menade Olli Kotro.

Förutom klimat diskuterade kandidaterna också säkerhet, gränskontroll och invandring samt hur EU borde förhålla sig till Polen och Ungern, som bryter mot gemensamma regler inom EU.

Publiken nöjd efter debatten:

- Det var ganska intressant att höra på deras åsikter och värderingar om olika saker, sade Baset Niazi.

- Det var jätteviktiga frågor som togs upp och det kom många jättebra och, enligt min åsikt, också sämre åsikter och svar. Så det var jättegivande att live få höra vad politikerna tycker, sade Marika Alkula.

Se hela debatten i Yle Fem måndag den 20 maj klockan 20.00–21.30. Du kan se debatten på Arenan från och med klockan 16.