Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalsarrangör om diskvalificeringen av Sursiks hejarklack: Reglerna är tydliga

Diskvalificeringen av Sursik skolas hejarklack i Stafettkarnevalen väcker starka reaktioner. Många frågar sig varför arrangörerna tillät lördagens tumult i hejarklackskön. Enligt Jan-Erik Eklöf, verksamhetsledare för Stafettkarnevalen, är reglerna för hejarklackarna tydliga.

Den incident som ledde till att Sursik skolas hejarklack diskvalificerades skedde klockan sju på lördagsmorgonen.

Orsaken var den trängsel och det knuffande som skedde vid portarna, och som ledde till att en deltagare måste uppsöka förstahjälpen.

Enligt Jan-Erik Eklöf hade Sursiks hejarklack bildat en mur för att bevara sina platser först i kön. Han säger att muren bildades i samband med att bandet klipptes vid insläppsögonblicket.

- Det var inget ordningsvakterna hade reagerat på tidigare.

Jan-Erik Eklöf i sin domarskjorta.
Jan-Erik Eklöf Jan-Erik Eklöf i sin domarskjorta. Bild: Yle / Ted Urho hesacup

"Det går inte att förutspå alla eventualiteter"

På en video som en lärare filmat vid insläppet till stadion på lördagsmorgonen syns kalabaliken tydligt. Elever springer, staket faller ner och deltagare faller omkull.

Hejarklackarnas kamp om att få de bästa platserna på läktarna är stenhård.

Både rektorn för Sursik skola och rektorn från Borgaregatans skola tycker arrengörerna borde ha tagit ett större ansvar för säkerheten innan portarna öppnades.

Eklöf säger att man som arrangör inte klarar av att förutspå alla eventualiteter som kan uppstå då en folkmassa släpps in på stadion.

- Här var det frågan om ett direkt regelbrott. Det att det uppstod en människomur var det som orsakade kalabalik.

Jan-Erik Eklöf säger att man under årens lopp har försökt utveckla hejarklackstävlingarna just med tanke på säkerheten.

- Under min tid har vi poängterat väldigt mycket att det ska gå lugnt till i leden. I det infopaket vi skickar ut till skolorna står det uttryckligen att vi önskar att det ska finnas också vuxennärvaro som ser till att eleverna respekterar varandra när de köar.

- Vi har också under de senaste åren infört ordningsvakter som placeras ut med jämna mellanrum från porten till själva stadion med tanke på säkerheten och att eleverna ska ta sig lugnt fram till stadion. Det är till exempel förbud mot att löpa för hejarklackarna. Man får gå raskt men man får inte springa, för att det inte ska uppstå några farliga situationer när man tar sig ut på läktarna.

Förbjudet att skicka in förtrupper

En annan regel är att hejarklackarna inte får skicka in förtrupper på stadion, det vill säga en mindre grupp som reserverar platser och hindrar andra att komma in.

- Det är absolut förbjudet och det står i vårt regelverk också. Det här var ett fenomen av just den karaktären och det var en orsak till diskvalificeringen.

Många säger att hejarklackarnas kamp om en bra läktarplats alltid har funnits. Varför har ni inte ändrat på reglerna tidigare?

- Vi har hela tiden ändrat på reglerna. Vi har infört uppmaningar till hejarklackarna. Sen finns det tillfällen när deltagarna helt enkelt bryter mot reglerna och rekommendationerna.

Sursiks hejarklack hade köat sedan klockan halv fem på lördagsmorgonen då porten till stadion skulle öppnas först klockan sju på morgonen.

Stafettkarnevalen 2019.
Sursik hejarklack Stafettkarnevalen 2019. Bild: Yle / Sebastian Backman Stafettkarnevalen,Sursik,Stafettkarnevalen 2019

Hur rimligt är det att hejarklackarna köar i timmar?

- Vi kan inte hindra någon från att komma och köa för att komma in på stadion. Det är omöjligt, säger Eklöf.

Logistiskt svårt att markera platser

Stafettkarnevalsarrangörerna har nu bett hejarklackarna att komma med idéer för hur man vill att insläppet till stadion och fördelningen av läktarplatserna sker i fortsättningen.

Lottning har förts fram som ett sätt att undvika dylika situationer, men det är inte helt enkelt att ordna med markering av läktarplatser, säger Jan-Erik Eklöf.

- Problemet är att under natten städas läktarna av ett utomstående företag. Då skulle markeringen av platserna behöva ske mitt i natten. Det är ett problem att ha frivilliga att vänta på att städningen ska bli klar.

- Det tar också tid om mellan 600 och 1 200 elever ska bli placerade på stadion. Men det kan hända att man i framtiden kan använda mer modern teknik i den här frågan. Det kan bli platsbiljetter för hejarklackarna. Men det är bara en tanke som jag själv har, vi får se hur det blir i fortsättningen.

Inga problem bland lågstadiernas hejarklackar

Jan-Erik Eklöf säger att det är arrangörernas ansvar att göra det så tryggt som möjligt för deltagarna och att man jobbar på det hela tiden.

- Efter varje Stafettkarneval går vi igenom vad som fungerat bra och dåligt på årets karneval.

Eklöf anser trots allt att hejarklackarna absolut ska finnas med på Stafettkarnevalen också i fortsättningen.

- De skapar en enormt god stämning på stadion. Hejarklackstävlingen är helt unik för Stafettkarnevalen, jag har inte sett det på liknande tävlingar.

Jan-Erik Eklöf säger att det inte förekom några problem bland lågstadiernas hejarklackar trots att de var dubbelt fler än högstadiernas hejarklackar.

- De skötte sig exemplariskt och helt i enlighet med de regler och föreskrifter som alla skolor hade fått.

Stefan Haglund.
Stefan Haglund Stefan Haglund. Bild: Yle/Sebastian Backman Stafettkarnevalen,Stefan Haglund

Protester påverkade inte tävlingsjuryns beslut

I Svenska Yles kommentarsfält har flera personer förundrat sig över att det dröjde ända till lördagseftermiddagen innan Sursik skola fick veta att man var diskvalificerad.

Stefan Haglund, ordförande för Stafettkarnevalens organisationskommitté, säger att det berodde på att det var mycket annat på gång också.

- Juryn tog ställning till det första gången under tidig lördagseftermiddag och beslutet delgavs ungefär klockan fem.

Två protester mot Sursik hade lämnats in till arrangörerna. Den ena kom från Borgaregatans skola i Vasa, den andra från Närpes högstadieskola. Enligt Haglund påverkade protesterna ändå inte diskvalificeringsbeslutet desto mera.

- Vi hade videomaterial av våra egna funktionärer och personal.

Här kan du se Hajbo Nytt på samma tema.

Både Sursik och Borgaregatans skola deltog också i Svenska Yles miniserie om Stafettkarnevalens hejarklackstävling. Här kan du se ett klipp från Stafettkarnavalen och hur det gick då vinnaren i årets hejaklackstävling skulle utses.